Mutatjuk Románia legbüntetettebb sofőrjét

Összesen 440 alkalommal bírságoltak meg hét év alatt egy autótulajdonost, mert nem fizette ki az útadót. A Buzău megyei férfi akkor jött rá, hogy valami nem stimmel, amikor hónapokig nem futott ki az útra az öreg 1300-as Daciájával, mégis érkeztek a bírságolási jegyzőkönyvek. 

Ion Dedu 2010-ben kapta az első bírságot az országutakat felügyelő társaságtól (CNAIR) az útadó kifizetésének elmulasztása miatt. Ezután sorozatban érkeztek a büntetésekről szóló hivatalos jegyzőkönyvek. Eleinte megijedt, és lelkiismeretesen fizetett, mert a jegyzőkönyv tartalmazta az útfelügyelet kamerája által készített felvételt is rendszámtáblájáról.

Egy idő után azonban már nem hajtott ki az útra az autóval, a bírságok mégis érkeztek. Ekkor a rendőrséghez fordult segítségért, akik vállat vonva azt tanácsolták neki, hogy fogadjon ügyvédet, és fellebbezze meg a büntetéseket.

Ion Dedu az Adevărulnak elmondta, 2015-ig már 400 jegyzőkönyvet kapott, és majdnem koldusbotra jutott a bírságok, a tehetetlen ügyvédeknek fizetett honoráriumok és a bírósági bélyegilletékek miatt. Végül 2016-ban fogadott egy harmadik ügyvédet, aki panaszt tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, fenntartva, hogy ügyfele csakis bűncselekmény áldozata lehet. A rendőrök nyomozni kezdtek, és kiderítették: a bírságolási jegyzőkönyvekben szereplő fényképek egy másik autó rendszámtáblájáról készültek.

A fotókon a BZ-05-TRI rendszám látható, és ez megegyezik Ion Dedu autójának rendszámával. Csakhogy a kamerák által lefényképezett rendszám egy Dacia Logané. Tulajdonosa, egy mărăcineni-i férfi eredetileg a BZ-05-TRL rendszámmal közlekedett. Azonban az „L” betű alsó része elmosódott, így „I” betűnek tűnt a térfigyelő kamerák gyenge minőségű felvételén.

A rendőrök szerint a Logan tulajdonosa nem gyanúsítható rendszámtábla-hamisítással. Annál is inkább, mert a mărăcineni-i férfi rendszeresen fizette az útadót. Ez nyilván nem vigasztalta Ion Dedut, akit összesen 50 ezer lejre büntettek a hét év alatt. A férfi most a rendőrségi adatok birtokában fellebbezte meg ezeket a bírságokat, és visszakéri a már kifizetett összegeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?