Az ALDE továbbra is támogatja Tudorel Toader igazságügyi minisztert

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) továbbra is támogatja Tudorel Toader igazságügyi minisztert - jelentette ki kedd este a Digi 24 televíziónak adott interjúban Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke.

Meglátása szerint Tudorel Toader nem politikai, hanem szakmai alapon hozta döntéseit. Az igazságügyi törvények módosításáról szólva a felsőház elnöke úgy vélte: Romániának együtt kell működnie a Velencei Bizottsággal, és lehetőség szerint alkalmaznia kell a bizottság ajánlásait, jóllehet ezek között „politikai színezetű javaslatok” is vannak. Példának a magas rangú ügyészek kinevezését és leváltását hozta fel, amely esetében a Velencei Bizottság a „más politikai párthoz tartozó elnök szerepének csökkenése” miatt aggódik. Szerinte ez a pillanatnyi állapothoz köthető, „tisztán politikai” kérdés.

Călin Popescu-Tăriceanu úgy fogalmazott, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) „nem a földre szállt isten”. Szerinte kérdőjeleket vet fel az a „gyanús csend”, ami az MCV- jelentésekben az igazságszolgáltatási intézmények és a titkosszolgálatok között kötött protokollumokat övezte, és „kíváncsian várja”, hogy mit tartalmaz majd az új jelentés.

„Az elején négy ajánlást tartalmazott a MCV, most tizenkettő van. A jelentés mindig megállapította, hogy Románia haladást ért el, aztán még hozzátett valamilyen követelményt. Ez így nem korrekt eljárás” - hangoztatta az ALDE elnöke, aki szerint „az MCV nem a földre szállt isten, mert azt is emberek dolgozzák ki, (...) akik tévedhetnek, (...) és az utóbbi időben mintha nem az együttműködést, hanem az ellenőrzést és a nyomásgyakorlást szolgálná” - állapította meg Călin Popescu-Tăriceanu.

A felsőház elnöke leszögezte: "nincs szó arról, hogy Románia kilépjen az Unióból', és az uniós tagság megőrzését a lakosság döntőt többsége is támogatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?