MIÉRT Akadémia: összefügg az anyanyelvhasználat és a technológia

Két önkormányzati képviselő – Szőcs Endre, Kolozs megyei tanácsos és Rácz Levente kolozsvári városi tanácsos – beszélt az okos települések terén elért fejlesztésekről és az anyelvhasználatról a MIÉRT Akadémián.

A nyár folyamán elkészült Kolozsváron egy felmérés a magyarok körében arról, hogy mit várnak a politikusoktól – 28 százalékuk a kétnyelvűség kérdésének megoldását szeretné, mondta el Szőcs Endre a szombati eseményen, Püspökfürdőn. A Kolozs megyei tanácsos rámutatott: erre a kihívásra a technológia választ tud adni a jövőben, hiszen könnyebb ezt bevetni, mint lecserélni a személyzetet a városházán.

Szőcs kiemelte: a városok egyre bővülnek és egyre fontosabb szerephez jutnak, ezért szükség van a fejlesztésükre, abban az ökoszisztémában, amelyben a közlekedést, a gazdaságot és egyéb területeket „okossá” teszünk. Jelenleg Románia utolsó helyen áll ebben a tekintetben, a digitális közszolgáltatások terén szintén, Magyarország pedig eggyel áll jobb helyen, mint mi. A smart citynek a városon élő emberek jólétét kell szolgálnia, az okostalafonokhoz kapcsolt új applikációk és technológiák elhozhatják számunkra az okos nyelvhasználatot is – magyarázta.

Kolozsvár: jó úton az okos településsé válás felé

Rácz Levente kolozsvári városi tanácsos Antóniát, a kolozsvári elektronikus köztisztviselőt mutatta be, és beszélt arról az alkalmazásról is, amely segítségével a lakosok élőben követhetik a buszok és villamosok aktuális tartózkodási helyét az útvonalukon. Az önkormányzat azt is jelzi, ha egy utca vagy helyszín le van zárva különböző okokból, egy másik applikációval pedig a lakosok problémákat közölhetnek a városvezetéssel.

Létezik program, amely a parkolóhelyen telítettségét figyeli, más alkalmazás a különböző szabadidős tevékenységeket mutatja meg az érdeklődőknek – hangzott el. Az alkalmazások könnyedén lefordíthatók magyar nyelvre, tette hozzá a képviselő, aki szerint ehhez csupán akarat kell.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?