Csaknem 96 ezer látássérült ember él az országban

Csaknem 96 ezer látássérült ember él az országban, akik közül 2770 gyerek közölte hétfőn a munkaügyi minisztérium a látássérültek nemzetközi napja alkalmából.

Lia Olguța Vasilescu miniszter elmondta: Románia elfogadta az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményét, amelynek értelmében alapvetően meg kell változtatni a társadalom mentalitását a fogyatékossággal élő személyekkel kapcsolatban. Ez a nehéz és lassú folyamat még távolról sem zárult le, de a hatóságok igyekeznek minden erőfeszítést megtenni, hogy javítsák a fogyatékossággal élők életkörülményeit tette hozzá. 

Emlékeztetett arra, hogy a kormány az idén kétszer emelte meg a fogyatékossággal élők anyagi juttatását, a látássérültek számára pedig csökkentették a nyugdíjra jogosító munkaviszony időtartamát. Hivatalos adatok szerint a 19 millió lakosú Romániában több mint 805 ezer, fogyatékossággal élő személy él, csaknem 40 százalékuk állapota súlyos, 98 százalékuk családjuk gondozásában van. A fogyatékossággal élő személyek mintegy 53 százaléka nő.

Az ENSZ 1969-ben döntött a látássérültek nemzetközi napjának megrendezéséről. A cél a figyelem felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való beilleszkedésük útját. A világon a vakok száma 40-45 millióra tehető.

Kapcsolódók

Kimaradt?