Beke-ügy: „elképzelhetetlen, hogy bárhol Európában ilyen bizonyítékok alapján bárkit is elítéljenek”

Lomnici Zoltán korábbi legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő pénteken meglátogatta a csíkszeredai börtönben a terrorváddal elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zsoltánt. A magyar jogászok az ezt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái „ártatlanul bűnhődnek”, elítélésük politikai indíttatású volt.  

„A két fiatal ártatlanul bünhődik, erkölcsi és politikai kötelességünk, hogy kiálljunk értük. Példátlannak tartjuk az eljárást, hiszen a magyarság mindig a béke, a kölcsönös tisztelet jegyében próbált élni” – mondta Bajkai István jogász politikus, aki a politikusok feladataként nevezte a példamutatást, és azt, hogy zászlóvivők legyenek a Beke-ügyben.

Beszámoltak arról is, hogy az elítéltek jó állapotban vannak, cipelik a keresztet, és tudatában vannak, hogy politikai foglyokként kell letölteniük a büntetést.

„A román jogrendszerekben lévő lehetséges jogi megoldásokon dolgozunk jelenleg is. Amennyiben a román hatóságoknál vagy az államelnöknél nem érünk el további eredményt, akkor ez azt ügyet egészen az európai bírósági fórumokig visszük” – fogalmazott Bajkai István országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy a hatóságoknak is be kell látniuk, hogy megalapoztalan ítélet született. „Legnagyobb hiányossága az ügynek, hogy igaztalanul szenvednek. Minden jogrendszernek általánossága, hogy ártatlanok nem kerülnek börtönbe. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy bárhol Európában ilyen bizonyítékok alapján bárkit is elítéljenek” – tette hozzá.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Bajkai István elmondta: a jogorvoslatnak romániai lehetőségei között van az ítélet rendkívüli felülvizsgálata és a kegyelem. Úgy vélte: tévedés úgy tekinteni, hogy a kegyelem kérése a vádak beismerésével lenne egyenértékű. Hozzátette, az Emberi Jogok Európai Bírósága a Romániában hozott ítéletet nem érvénytelenítheti, de megállapíthatja, hogy sérültek az eljárás során az elítéltek emberi jogai, és ezért kártérítést ítélhet meg. 

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint nemcsak a politikusoknak, hanem a civil szférának is harcolni kell Bekéékért, meglátása szerint mindenkire szükség van ahhoz, hogy elnyerjék méltányos szabadságukat. Úgy látja, az ítélettel a centenárium évében az erdélyi magyarságnak akart üzenni a román államhatalom. „Itt nem a két székelyföldi bátor fiatal van a börtönben, hanem az egész magyarság. Jeleznünk kell, hogy nem értünk egyet mindezzel. Nemzeti összefogásra van szükség, hogy kiszabadíthassuk őket” – nyomatékosított Lomnici Zoltán.

Az elítéltekért közös tüntetést is terveztek péntek estére, azonban lefújták, miután megtudták, hogy terrorista akciók pártolása miatt lennének felelősségre vonhatók.

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Kapcsolódók

Kimaradt?