Nem zárkózik el Biró Zsolt a pártelnöki és képviselői tisztség szétválasztásától

A Magyar Polgári Párt elnöke szerint „lehet vitatkozni” azon a javaslaton, hogy a pártelnöki tisztséget válasszák szét az általa betöltött képviselői mandátumtól. Biró Zsoltot az MPP választmányának pénteki döntéseiről kérdeztük.

Elvi döntés született az MPP országos választmányának hétvégi ülésén arról, hogy a párt önállóságának hangsúlyozása érdekében érdemes lenne elválasztani az elnöki tisztséget a pártelnök által betöltött RMDSZ-es parlamenti képviselői tisztségtől – erősítette meg hétfőn a Maszolnak Biró Zsolt.

A politikus tájékoztatása szerint pénteken a párt rövid-, közép- és hosszútávú terveiről, stratégiáiról egyeztetett az MPP félévente ülésező vezető testülete. A tisztségek szétválasztása a hosszútávú tervezés kapcsán került terítékre. „Sajátos helyzet, hogy az MPP elnöke jelenleg az RMDSZ színeiben ül a parlamentben” – utalt a képviselői mandátumára Biró Zsolt.

A pártelnök szerint „lehet vitatkozni” ezen a javaslaton. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az MPP alapszabályzata szerint nincs összeférhetetlenség a két tisztség között, ennek módosítása pedig az országos tanács (kongresszus) hatásköre. Soros ülését az országos tanács 2020-ban tartaná, ezért rendkívüli kongresszust kell majd összehívni az alapszabályzat-módosításhoz.

Az MPP elnöke szerint akár a jövő májusi EP-választások előtt megtarthatják a rendkívüli kongresszust. Arra a kérdésünkre, hogy a személye elleni támadásnak vette-e a két tisztség szétválasztására irányuló javaslatokat, Biró Zsolt kijelentette: „Ebben a kontextusban egyértelmű, hogy ennek van egy személyem ellen irányuló üzenete. De a javaslat mellett érvelő kollégák mindegyike kiemelte, hogy az indítvány nem a képviselői vagy pártelnöki munkával van összefüggésben”.

A pártelnök elmondta, a választmányi ülésen a referendumig hátralévő napok menetrendjét is egyeztették, illetve az EP-választásokon követendő stratégia is terítékre került. „Az önálló jelölt indulásától kezdve, a független jelölt támogatásán át a különböző koalíciókban való indulásig több lehetőség is felmerült. Ezekről azonban még korai még beszélni, mert a párton belül is csak a következőkben kristályosodnak ki a követendő alternatívák” – tájékoztatott Biró Zsolt.

.

Kapcsolódók

Kimaradt?