Dragnea a referendumról: a PSD „tájékoztat”, nem kampányol

A Szociáldemokrata Párt (PSD) csak „tájékoztató akciókat” szervez a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumról, nem kampányol - nyilatkozta pénteken Liviu Dragnea, hozzátéve, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök is ezt az álláspontot ismertette brüsszeli megbeszélései alkalmával.

A szociáldemokrata pártelnök rámutatott, Brüsszelben a kormányfő azt nyilatkozta, amit a párt végrehajtó bizottságában tárgyaltak, vagyis hogy a PSD „tájékoztató akciókat” fog szervezni a népszavazásról.

"Tájékoztatni akarjuk a lakosságot a szenátus által elfogadott törvény előírásairól (...), mert vannak, akik nem értették meg, miről van szó, a kérdés nem világos, segíteni kell az embereknek, hogy megértsék, mi ennek a kezdeményezésnek a lényege” - hangoztatta Dragnea.

Van némi ellentmondás

A kormánykoalíció korábban teljes mellszélességgel felsorakozott a "hagyományos család védelmében" meghirdetett polgári kezdeményezése mellett, amelyhez több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze a Koalíció a családért nevű egyházi hátterű ernyőszervezet. Liviu Dragnea árnyalása azért is meglepő, mert a koalíciónak csaknem másfél évi munkájába került úgy módosítani a népszavazási törvényt, hogy Klaus Johannis államfő ne szólhasson bele egy alkotmánymódosító referendum kiírásába.

A szociáldemokrata pártelnök is az utóbbi időszakban minden megtett azért, hogy az alkotmánymódosítást a PSD politikai sikereként mutathassa fel. Tavasszal például még azt tervezte, hogy a "hagyományos család" támogatása érdekében hívja össze egy nagyszabású demonstrációra a PSD szimpatizánsait, akik végül az ügyészségi visszaélések elleni tiltakozásul vonultak utcára júniusban.

Kapcsolódók

Kimaradt?