Referendum: lelkiismeret szerinti szavazásra buzdít az ALDE

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem vesz részt az alkotmánymódosító referendum kampányában, és a választóinak a lelkiismeretére bízza, hogyan szavaznak október 6-7-én.

Ezt a kisebbik koalíciós párt vezetője, Călin Popescu Tăriceanu jelentette be szerdán a parlamentben. A szenátus elnöke emlékeztetett, hogy Európa számos államában engedélyezett a melegházasság. „Nem tudom, hogy Románia is ebbe az irányba tart-e” – jegyezte meg a politikus.

Tăriceanu azt is hangoztatta, hogy a referendum eredményétől függetlenül szükség van a bejegyzett élettársi kapcsolatok szabályozására, és az ALDE-nak szándékában áll benyújtani a parlamentbe egy erre vonatkozó törvénytervezetet.

A politikus elmondta, a pártja által megrendelt felmérés szerint a romániai választók 85 százaléka igennel szavaz majd a referendumon. Az ALDE szavazóinak 77 százaléka támogatja a család alkotmányos meghatározásának módosítását.

Mint ismert, az ALDE-val együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liviu Dragna pártelnök korábbi nyilatkozatai szerint – támogatja a referendumon való részvételt és igen szavazatra buzdítja a választóit.

Kapcsolódók

Kimaradt?