Az EDP által kiadott tankönyvek minősége alulmúl minden modern oktatási standardot

„Minden modern oktatási standard alatt" van a Didaktikai és Pedagógiai Kiadó tankönyveinek minősége – jelentette ki vasárnap a marosvásárhelyi Bookfesten Mihai Mitrică, a Romániai Könyvkiadók Egyesületének ügyvezető igazgatója. 
„A közvélemény a tankönyvekben lévő hibákra összpontosított, de a baj az, hogy a teljes összkép szörnyű. A tankönyvekben lévő hibák témát adnak a sajtónak, de amiről nem beszélt senki, az a tankönyvek minősége, ami minden modern oktatási standard alatt van. Elavult grafikai megoldások, túlzottan sok információ, rosszul rendszerezve. A Didaktikai és Pedagógiai Kiadó (EDP) által most kibocsátott tankönyv legjobb esetben is az 1987–1989-es évek Romániájában állná meg a helyét” – vélekedett Mitrică, aki szerint szabadpiaci körülmények között senki nem vásárolná meg az EDP által kiadott tankönyveket.

„Sajnálom, hogy két iskolás gyermekemnek ilyen kiadói termékekkel kell majd küszködniük” – mondta az igazgató az Agerpres hírügynökségnek. Mihai Mitrică arról is beszámolt, hogy nagyon sok, tankönyvekre és oktató jellegű kiadványokra szakosodott szerkesztő állás nélkül maradt, miután a tankönyvkiadás jogát a Didaktikai és Pedagógiai Kiadó kapta meg.

„Legtöbb 5 év múlva a PISA-tesztekből (Programme for International Student Assessment, azaz a diákok teljesítményét felmérő nemzetközi program - szerk. megj.) ki fog derülni, milyen következményekkel jár az egységes tankönyv bevezetése, főleg, ha az egységes tankönyvet az EDP adja ki” – tette hozzá a Romániai Könyvkiadók Egyesületének ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?