Kelemen Hunor: messze áll az ellenzék a kormány megdöntésétől

A kormány megdöntéséhez több kell annál a „médiabalettnél”, amit a jelenlegi ellenzék fel tud mutatni – jelentette ki az adevarul.ro portálnak adott keddi videointerjúban Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke aktuálpolitikai kérdésekről fejtette ki a véleményét.

A közelgő alkotmánymódosító referendumról a politikus elmondta, még nem tudja, hogy le fogja-e adni szavazatát. Emlékezetett arra, hogy az RMDSZ-en belül ezen a héten vitatnak meg egy közös álláspontot erről. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a polgári törvénykönyv már szabályozza a népszavazáson feltett kérdést, ugyanis előírja, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre.

„Az alkotmánymódosítás alkalmat adott volna arra, hogy tegyünk különbséget a család és a házasság intézménye között. Ezt a parlament megtehette volna. Rögzítjük, hogy a házasság az férfi és nő között jön létre, de a család az más. Mert mi a helyzet azzal a gyerekkel, akit csak az egyik szülő nevel? A mindennapi élet más valóságot mutat” – magyarázta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök szerint a családdal kapcsolatos kérdéseket egy törvénymódosító tervezetben lehetne szabályozni. Hangsúlyozta, hogy támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolatok szabályozását is. „A gyermek a legfontosabb ebben a történetben. Nem szabad a gyermeket mindenféle hátrányos megkülönböztetésnek kitenni” – fogalmazott a politikus.

Az augusztus 10-ei kormányellenes tüntetéseken történt incidensekkel kapcsolatban Kelemen Hunor kijelentette: elítél minden fajta erőszakos megnyilvánulást. „Azt sem lehet állítani, hogy a csendőröknek nem kellett volna megvédeni a kormány épületét. Mindkét fél hibázott. A tüntetéssel nekem semmi bajom nincs” – mondta a szövetségi elnök. Közölte, hogy nem hisz Liviu Dragnea PSD-elnöknek abban a felvetésében, hogy augusztus 10-én voltakép egy államcsíny-kísérlet történt. „Ehhez bizonyítékok kellenek” – tette hozzá.

Az újabb bizalmatlansági indítvány benyújtására készülődő ellenzékről úgy vélekedett: kezdeményezésük inkább csak médiabalett. Szerinte csak akkor lehetne komolyan venni, ha az ellenzék miniszterelnök-jelölttel és kormányprogrammal áll elő. Megjegyezte azt is, hogy a sajtó hajlamos túlbecsülni az RMDSZ szavazatainak jelentőségét, mert nem a szövetségen múlik a kormány megdöntése.

Kelemen Hunor elmondta, elégedetlen a Dăncilă-kabinet  tevékenységével, de elégedetlen volt az elmúlt öt évben az összes korábbi kormánnyal is. A PSD-vel való parlamenti együttműködés kapcsán emlékeztetett arra, hogy ez konkrét törvénytervezetekre és más, pontszerű projektekre érvényes. „Nem függünk sem az ellenzéktől, sem a PSD-től. Ez egy nagyon kényelmes és egyben nagyon kényelmetlen helyzet” – fogalmazott a politikus.

A szövetségi elnök kijelentette, egyesek a szemére vetik, hogy együttműködik Liviu Dragneával. „Akad, akitől szemrehányást kapok emiatt, mások azt mondják, hogy azzal működsz együtt a parlamentben, akivel tudsz” – jelentette ki. Hozzátette: a PSD belügyének tekinti, hogy ki irányítja a pártot. „Nem mi választottuk meg Liviu Dragneát” – jegyezte meg. Ugyanakkor megerősítette: az RMDSZ nem támogatna egy esetleges amnesztiarendeletet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?