FRISSÍTVE - Szerzett jogok forognak kockán, az RMDSZ az alkotmánybírósághoz fordult

Két jogvédő civil szervezet, a nyelvhasználati jogokért küzdő marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) és a szólásszabadság és a kisebbségi jogok védelmével foglalkozó bukaresti Active Watch próbál segíteni az alkotmánybíróságnak abban, hogy a közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatos óvások elbírálása során ne csorbuljanak a kisebbségi jogok. FRISSÍTÉS: Az RMDSZ hétfőn iktatta azt a bedványt, amelyben a magyar közösség szerzett jogainak visszavonási kísérletére figyelmezteti a taláros testületet.

Mint ismert, az alkotmánybíróság csütörtökön tárgyalja azokat az óvásokat, amelyeket a közigazgatási törvénykönyv elfogadása után az ellenzéki pártok és Klaus Johannis államfő nyújtottak be. A Cemo közleménye szerint az Active Watch-csal közösen úgynevezett amicus curiae-t nyújtottak be a taláros testülethez.

A dokumentumban az alkotmánybírák figyelmébe ajánlották azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyeket Románia ratifikált, és amelyeket az alkotmány értelmében tiszteletben kell tartani, és jóhiszeműen kell alkalmazni. Figyelmeztették az alkotmánybíróságot, hogy az óvások elbírálásakor olyan jogok forognak veszélyben, amelyek széles körű alkalmazásáról Románia külügyminisztériuma is beszámolt a szerződések betartásáról készített időszakos jelentéseiben.

Amint a Cemo közölte, azért éltek a civil szervezetek számára adott befolyásolási lehetőséggel, mert nem biztosak abban, hogy az alkotmánybírák ismerik a kisebbségi jogokra vonatkozó nemzetközi egyezményeket. Hozzátette: az amicus curiae eszközével korábban a romániai Helsinki Bizottság (APADOR CH) élt pár alkalommal. A Cemo arra figyelmeztetett, hogy az óvások alkotmánybírósági elfogadásával a romániai magyarság olyan anyanyelvhasználati jogokat veszítene el, amelyek 2001 óta érvényben vannak.

A parlamentben júliusban elfogadott közigazgatási törvénykönyv az utcák, terek, parkok többnyelvű feliratozásában, a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációban és a kisebbségi jogok megengedő értelmezésében is a magyar közösség számára fontos pontosításokat tartalmaz. Az ellenzéki pártok és az államfő ezeket a kitételeket is kifogásolták, amikor a jogszabály alkotmányossági felülvizsgálatát kérték.

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ sajtóirodája szerda este közölte: hétfőn iktatták azt az amicus curiae-t, amelyben a magyar közösség szerzett jogainak visszavonási kísérletére figyelmeztetik a taláros testületet. A közlemény emlékeztet, hogy az anyanyelvhasználati jogaink eltörlése ellentmondana az alaptörvénynek, a nemzetközi egyezményeknek, az alkotmánybíróság joggyakorlatának, és a 90-es évekbe taszítaná vissza Romániát a kisebbségi jogok kérdésében.

"Az RMDSZ ma is érthetetlennek és aggasztónak tarja azt a magyar közösség elleni támadást, amely az alaptörvényben és a 17 éve hatályos, nemzetközi szerződésekben is szereplő kisebbségi jogokat törölne el. Abban bízunk, hogy a hétfőn iktatott dokumentum jó alapot biztosít a döntéshez, ennek eredményeként a taláros testület visszautasítja a kereseteket" – olvasható az állásfoglalásban.

Az RMDSZ által iktatott két dokumentum ITT és ITT érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?