Románnyelv-oktatásos rendelet: a Magyar Szülők Szövetsége is iktatta petícióját

Közel tízezren írták alá a Magyar Szülők Szövetsége által indított petíciót, amelyben a kisebbségi elemi osztályokban való román nyelv oktatására vonatkozó kormányrendelet visszavonását kérik. Az online beadványt kedden iktatták a tanügyminisztériumnál.

A szervezet kifogásolja, hogy a rendelet minden előzetes konzultáció nélkül született, valamint diszkriminatívnak tartja a kisebbségi nyelven tanuló elemisekkel szemben, mivel megfosztják őket attól, hogy saját, szakképzett tanítójuk oktassa második nyelvként, „nem anyanyelvként” a román nyelvet.

Az iktatás pillanatában 9 688-an írták alá a petíciót. „Ha jövő hétfőig nem oldódik meg a helyzet, ismét kap egy csomag aláírást” – közölte a szervezet arra utalva, hogy a petíciót nem zárták le, továbbra is várják az aláírásokat.

Mint arról beszámoltunk, kedden Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és Szabó Ödön parlamenti képviselő a magyar tanítók petícióját iktatta Valentin Popa oktatási miniszter irodájában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?