Elosztották a felsőház 21 szakbizottságának vezető tisztségeit

Elosztották hétfőn a felsőház 21 szakbzottságának vezető tisztségeit. A szenátus 73 tagja támogatta, 33 tagja ellenezte a Şerban Nicolae által előterjesztett javaslatot. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ alkotta „politikai szövetség” 15 elnöki tisztséget kapott, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) négyet, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig kettőt.

Az ellenzék szerint az új elosztásnál nem tartották be a házszabályt, ezért elutasították ezt. Alina Gorghiu bejelentette: a PNL megtámadja az alkotmánybíróságon a bizottságok átszervezését. „Abban reménykedtem, hogy a bizottságokat a házszabály szerint osztják el, nem a kormánykoalíció szenátorainak kénye-kedve szerint. Ha ebben a formában elfogadják, a PNL aláírásokat fog gyűjteni, és alkotmányossági kifogást emel a határozat ellen” – nyilatkozta Gorghiu. 

Vlad Alexandrescu, az USR szenátora is úgy vélte, hogy a PSD-ALDE-RMDSZ alkotta „úgynevezett koalíció”, elvette magának, amit akart, és „a maradékot hagyta az ellenzéknek”, ami ellentmond a politikai képviselet elvének és az alkotmánynak is. 

Ezzel szemben a Szociáldemokrata Pártot képviselő Şerban Nicolae azt hangoztatta, hogy az elosztás „a parlamenti frakciók algoritmusa és az RMDSZ-szel kötött együttműködési megállapodás szerint történt”. A PSD tizenegy, az ALDE három, az RMDSZ egy (egészségügyi bizottság) elnöki tisztséget kapott. 

Kimaradt?