Sok dolguk akadt idén a háromszéki tűzoltóknak, és csökkent a reakcióidejük

Az év nyolc hónapjában a háromszéki tűzoltóknak 17 százalékkal több alkalommal kellett beavatkozniuk mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában. Ugyanakkor hosszabb lett a reakcióidejük is, összegzett héfőn Adrian Simtea.

A Kovászna megyei tűzoltóság parancsnokának tájékoztatása szerint augusztusig összesen 2663 esethez riasztották őket. Ugyanakkor nőtt a reakcióidejük is, a tűzoltók átlag 14 perc alatt értek ki egy helyszínre, míg tavaly ez 10 perc volt.

A parancsnok szerint ennek több oka is van. A reakcióidő egyrészt függ attól, hogy hol volt szükség a beavatkozásra Kovászna megye területén: idén többnyire a megyeszékhelytől távolabbi településeken akadt munkájuk. Másrészt sok függ attól, hogy a riasztás idején mennyire forgalmasak az utak.

Adrian Simtea  szerint lényegesen csökkenne a tűzoltók reakcióideje, ha Baróton be tudnák indítani az alegységet, így Erdővidék térségében is gyorsan közbe tudnának lépni. Jelenleg ugyanis a sepsiszentgyörgyi központból 50 perc alatt jutnak el az 50 kilométer távolságra lévő Barótra, hiszen az oda vezető út sincs a legjobb állapotban.

„Amikor emberéletekről van szó, minden perc számít” – mondta a tűzoltóparancsnok, aki közölte azt is, hogy a háromszéki önkormányzattal közösen elindították a baróti tűzoltó alegység létrehozását célzó beruházást.

Adrian Simtea  szerint idén leggyakrabban a hibás villanyhálózatok és nem megfelelően karbantartott kémények és kályhák okoztak tüzet. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a hideg évszak közeledtével ellenőriztessék és tisztíttassák meg a fűtésrendszereiket és kéményeiket. Háromszéken idén négy esetben történt szándékos gyújtogatás. Emellett idén a szokásosnál is több természeti csapás miatt kellett közbelepniük, így márciusban majd június-július folyamán az árvízkárok enyhítésénél volt sok munkájuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?