Az EP elé kerülnek az augusztus 10-i tüntetésen történtek

Szeptember 27-én tárgyal majd az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) az augusztus 10-i, bukaresti tüntetésről, a vitán az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans is részt vesz – nyilatkozta vasárnap a Nemzeti Liberális Párt (PNL) EP-képviselője, Marian Jean Marinescu.

A politikus azt mondta, az ő javaslatára kerül sor a vitára, amelyen ugyanakkor – Nathalie Griesbeck franciaországi EP-képviselő indítványozására – a romániai titkosszolgálatok és az ügyészségek közötti együttműködési megállapodásokról is szó lesz.

„Mindenképpen tárgyalni kell arról, ami augusztus 10-én történt. Nem lehet ennyiben hagyni a dolgokat: láttuk, ahogy rugdosták a földön ülő embereket, vagy gumibotokkal ütötték azokat, akik feltartott kézzel álltak. Megengedhetetlen, ami történt” – mondta Marinescu egy craiovai sajtótájékoztatón.

Az EP-képviselő emlékeztetett, október 3-án az EP plénuma is tárgyalni fog az augusztus 10-i eseményekről, Viorica Dăncilă miniszterelnök jelenlétében.

„A kormány okolható azért, hogy az EP elé került Románia ügye. Ennek a kormánynak mennie kell. (...) Múlt héten megszavaztuk a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen. Nem szeretném, ha Magyarország és Lengyelország sorsára jutnánk” – tette hozzá Marinescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?