A csendőrparancsnok vállal mindent, amit beosztottjai augusztus 10-én tettek

„Nem emeltek vádat ellenem, tanúként vagyok itt, vállalok mindet, amit csendőreim tettek” - jelentette ki csütörtökön Cătălin Paraschiv, a csendőrség különleges egységének parancsnoka.

Az ezredest mintegy két órát hallgatták ki a katonai ügyészségen a csendőrség augusztus 10-ei közbelépésével kapcsolatban.  Amikor arról kérdezték, hogy volt-e tudomása arról, hogy esetleges államcsínyre készültek a tüntetők, azt mondta, hogy ő ilyenről nem hallott, és hozzátette: katonaként egy bűnügyi kivizsgálás alatt több magyarázatot nem adhat.

Azt mondta: csendőrei minden tettét vállalja. „Az én magatartásom visszaélésszerű volt? (...) Azért erről várjuk meg az ügyészség véleményét. Csendőreim minden tettét vállalom. (...) A speciális különítmény a törvény keretei között, annak szellemének és betűjének megfelelően járt el” - közölte a parancsnok.

A román diaszpóra augusztus 10-i kormányellenes megmozdulásán - a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva - a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg "lecsillapítására", majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről. A demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

A bukaresti katonai ügyészség visszaélésszerű magatartás, hivatali visszaélés és szolgálati hanyagság gyanújával indított eljárást az augusztus 10-i, Victoriei téri tüntetésen történt incidensekkel kapcsolatban.

Kapcsolódók

Kimaradt?