Munkaügyi miniszter: gond lehet a nyugdíjak folyósításával

A költségvetés-kiigazítás elmaradása miatt gond lehet a nyugdíjakkal - hangoztatta a szociáldemokrata nőszövetség nyári politikai iskolájában előadást tartó Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter szerint a pénzhiány amiatt jelentkezett, hogy júliustól emelték ez I-es és II-es munkacsoportba tartozó személyek nyugdíját.

A tárcavezető emlékeztetett: az említett kategóriákba tartozó személyek nyugdíjának megemeléséhez szükséges pénznek a költségvetés-kiigazításból kellett volna származnia. Csakhogy Lia Olguţa Vasilescu szerint a kiigazítást a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) is láttamoznia kell, Klaus Johannis államfő pedig vonakodik összehívni a nemzetbiztonságért felelő testületet.

„Csakhogy megértse Románia elnöke, hogy miért létszükséglet a költségvetés-kiigazítás. (...) Az elnök azt mondta, hogy igazítsuk ki a költségvetést, kivéve azokat a területeket, amelyekhez a Legfelsőbb Védelmi Tanács engedélye kell. Nincs olyan ország a világon, amely darabokban csinál költségvetés-kiigazítást, de úgy tűnik, erről nem hallott a román államfő” - mondta Vasilescu.

Klaus Johannis már korábban hazugságnak nevezte a kormánypolitikusoknak azt az állítását, hogy a költségvetés kiigazítása a CSAT összehívásán múlik. Az államfő közölte: a testületnek csak a nemzetbiztonságot érintő számadatokat kell véleményeznie, az oktatási, egészségügyi, munkaügyi tárca büdzséjén a védelmi tanács engedélye nélkül is lehet módosítani.

Az elnöki hivatal egy héttel ezelőtt közölte: Klaus Johannis szeptember 4-ére hívta össze a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését, amelynek napirendjén többek között a védelem területén tevékenykedő intézmények költségvetés-kiigazításának megvitatása szerepel. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?