Washington elhatárolódik Rudolph Giuliani levelétől

Az Egyesült Államok kormánya nem kommentálja az amerikai állampolgárságú magánszemélyek véleményét, Washingtont továbbra is aggasztják a büntető törvénykönyvek módosításai – reagált kedden a bukaresti amerikai nagykövetség Rudolph Giuliani levelére.

Mint ismert, Dolnald Trump jogászcsapatának vezetője hétfőn nyilvánosságra hozott levelében a romániai korrupcióellenes harc túlkapásaira figyelmeztetette Klaus Johannis államfőt, Viorica Dăncilă kormányfőt és a két házelnököt. New York volt polgármestere többek között amnesztiát javasolt azoknak a személyeknek, akiket a Román Hírszerző Szolgálat és az ügyészséget titkos megállapodásai alapján ítéltek el.

Az Agerpres kérdésére Donald L. Caroll, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének szóvivője közölte: „Azt javasoljuk, hogy Giuliani urat kérjék meg, kommentálja a neki tulajdonított nyilatkozatokat”. Válaszában a szóvivő ugyanakkor emlékeztetett az amerikai nagykövetség és Románia fő európai partnereinek közös, június 28-ai nyilatkozatára, kihangsúlyozva, hogy „az elmúlt időszakig Románia jelentős fejlődést ért el a korrupció megfékezése és a jogállamiság megszilárdítása terén.”

Ugyanakkor kiemelte, hogy az Egyesült Államok figyelemmel követi a büntető törvényköny és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait. „Továbbra is aggodalommal tölt el, hogy ezek közül több is akadályoztathatja a törvény gyakorlatba ültetése terén kifejtett nemzetközi együttműködést, és negatívan befolyásolhatja a harcot egy sor bűncselekmény ellen” - olvasható a válaszban, amelyben a külképviselet szóvivője arra bátorítja az illetékeseket, hogy ismét elemezzék ki a romániai jogászok - például a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács szakértőinek - véleményét, valamint a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) és a Velencei Bizottság nemzetközi szakértőinek álláspontját a kérdésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?