FRISSÍTVE - George Maior: Giulianinak semmilyen tisztsége nincs az amerikai államvezetésben

A külügyminisztérium központi struktúrájához idézték be George Maiort, Románia egyesült államokbeli nagykövetét – közölte hétfőn a szaktárca, miután Maior Bukarestben, a román diplomácia éves találkozóján azt nyilatkozta, hogy Rudolph Giuliani egy „színes” személyiség, és a román hatóságokhoz intézett levele „azt a lobbyt képviseli, amely abban érdekelt, hogy pártját fogja egyes romániai személyiségeknek, akiknek gondjuk volt az igazságszolgáltatással”. FRISSÍTÉS: A diolpmata azzal érvelt, hogy Románia jó hírnevét védte a nyilatkozatával.

A külügyminisztérium leszögezi: Maior álláspontja nem tükrözi a tárca és a kormány véleményét, egy nagykövetnek a román állam érdekeit kell képviselnie, ugyanakkor tartózkodnia kell olyan kijelentésektől, amelyek negatívan befolyásolják a más államokkal ápolt kétoldalú kapcsolatokat. Ezért George Maiornak a külügyminisztérium központi szerve előtt kell magyarázatot adnia.
George Maior hétfőn részt vett Bukarestben a román diplomácia éves találkozóján, és ez alkalomból azt mondta Giuliani az államfőnek, a parlament két házelnökének és a kormányfőnek címzett leveléről: „Rudolph Giuliani egy nagyon harcias és igen színes egyéniség az Egyesült Államokban. Nem tudom, hogy még Donald Trump államfő ügyvédje-e, ellenőrizzék le önök. Mindenképpen, az általa megfogalmazott levél egy olyan lobby álláspontját képviseli, amely abban érdekelt, hogy pártját fogja egyes romániai személyiségeknek, akiknek gondjuk volt az igazságszolgáltatással.”

Ami az augusztus 10-ei tüntetést illeti, azt mondta: nem észlelte, hogy „különösebb” reakciót váltott volna ki az amerikai adminisztráció részéről. „Én Románia stratégiai, biztonsági, gazdasági, politikai érdekeit próbálom védeni. Nem tárgyaltam az augusztus 10-ei eseményekről. Nem észleltem, hogy különösebb reakciót váltott volna ki az amerikai adminisztráció részéről” – nyilatkozta a nagykövet.

FRISSÍTÉS: Tudomásul vette George Cristian Maior, Románia egyesült államokbeli nagykövete, hogy meg kell jelennie és magyarázatot kell adnia a külügyminisztérium központi szerve előtt - közölte az Agerpesszel. A diplomata leszögezte, hogy nyíltan és részletekbe menően fog válaszolni a külügyi tárca minden kérdésére. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a szóban forgó amerikai állampolgár, Rudolph Giuliani semmiféle hivatalos tisztséget nem tölt be az amerikai államvezetésben. 

"Lévén, hogy az utóbbi években, így ez év során is az Amerikai Egyesült Államok képviselőinek minden nyilvános állásfoglalása ellentmondott a Rudolph Giuliani úrnak tulajdonított levél szellemiségével és üzenetével, jóhiszeműen úgy véltem, hogy Románia nagyköveteként az én kötelességem megvédeni országunk hírnevét bizonyos helytelen nézőpontokkal szemben" - érvelt George Maior. 

Kapcsolódók

Kimaradt?