Legfőbb ügyész: nehéz periódusát éli a jogállamiság és igazságszolgáltatás

A közvélemény manipulálása gyakran használt eszköz az ügyészek tevékenységének akadályozására – jelentette ki hétfőn Augustin Lazăr legfőbb ügyész. 

Lazăr szerint a romániai jogállamiság és igazságszolgáltatás nehéz periódusát éli. Bejelentette: közzéteszi az igazságügyi minisztériummal és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM) folytatott levelezését is, hogy fényt derítsen arra, mi az igazság a titkosszolgálattal kötött megállapodásokkal kapcsán.  
„A közvélemény manipulálása gyakran használt eszköz az ügyészek tevékenységének akadályozására. Nyilvánosságra hozom az igazságügyi minisztériummal és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal folytatott levelezést, az igazság egy és senkit nem bánthat. Ebből a levelezésből világosan kiderül, hogy a legfőbb ügyészség mindig átláthatóan, a CSM és az igazságügyi tárca tájékoztatásával járt el a megállapodásokkal kapcsolatos kezdeményezések során” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a legfőbb ügyészség vezetője. 

Augustin Lazăr kijelentette: a Román Hírszerzőszolgálattal (SRI) megkötött valamennyi megállapodást felmondták a felek, anélkül, hogy alkalmazták volna azokat. Hozzátette: valószínűleg hiba volt titkosítani a megállapodásokat, de voltak közöttük olyanok, amelyek nemzetbiztonsági kérdéseket érintettek, így államtitokként kellett volna kezelni, „nem közzétenni minden honlapon és minden tévécsatornán”, mert az ezzel a témával kapcsolatos show-műsorok nem tettek jót „sem ennek az országnak, sem az igazságszolgáltatásnak, sem a legfőbb ügyészségnek.”

Kapcsolódók

Kimaradt?