Legfőbb ügyész: álprobléma a titkos megállapodások ügye

A titkos megállapodások ügye egy álprobléma, amelynek az a célja, hogy bizonytalanságot keltsen a legfőbb ügyészségen és manipulálja a közvéleményt - jelentette ki vasárnap a Digi24 műsorában Augustin Lazăr legfőbb ügyész.

„Ez újabb támadás a legfőbb ügyészség ellen. Az igazságügyi miniszterrel a legutóbbi időkig baráti viszonyban voltunk, és nem tűnt úgy, hogy bármi zavarná. Azt hiszem, hogy ő éppen úgy meglepődött, mint én, hogy valakinek eszébe jutott, hogy egy álproblémával bizonytalanságot okozzon a legfőbb ügyészségen és manipulálja a közvéleményt. És mi a téma? Egy állítólag most felfedezett megállapodás, amit a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kötött a legfőbb ügyészséggel. De vajon ki fedezte fel ezt a megállapodást? Egy olyan személy, akinek felelnie kell tetteiért egy bűnügyben (az első fokon nyolc évre ítélt Darius Vâlcov kormányfői tanácsadó – szerk. megj.) Mond önöknek valamit ez a dolog? Szerintem nagyon is releváns” - hangoztatta Lazăr.

Véleménye szerint a témát a televíziók erőltetik, és az igazságügyi minisztérium, úgy tűnik, engedi magát félrevezetni. Hangsúlyozta: a legfőbb ügyészség az alkotmány és a törvények alapján fejti ki tevékenységét, a SRI-vel kötött megállapodások csak amolyan technikai munkamódszert szabnak meg.

„Aki akarja, látja, ahogy amint felkapták ezt a témát a televíziók, másnap... hirtelen ellenőrzés! Nem hiszem, hogy nekem kell megmagyaráznom, hogy ki járna jól egy ilyen akcióval. (...) Aki egy ilyen történet által engedi magát manipulálni, az egy törvénytelen játékba megy bele” - állapította meg a legfőbb ügyész.

Lazăr szerint ennek a „törvénytelen játéknak” az a célja, hogy bizonytalanságot váltson ki az ügyészségen. „Mindenki álljon le a nyomozásban és tippeljen: van még vezetőségünk, vagy már nincs vezetőségünk? Hova álljunk? Igazodjunk-e az uralodó széljáráshoz? Azt remélik, hogy ez fog történni. (...) Én viszont arról szeretnék biztosítani mindenkit, hogy az ügyészségen nem semmiházi naplopók, hanem egyetemet végzett, jól képzett szakemberek dolgoznak, akiket nem egykönnyen lehet befolyásolni” - szögezte le a legfőbb ügyész.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szombaton közölte, hogy elindítja az Augustin Lazăr legfőbb ügyész menedzseri tevékenységének kiértékelését. A tárcavezető azt mondta: a felmérés eredményeit és az esetleges javaslatokat legtöbb 30 napon belül közzéteszik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?