Ittasan balesetezett a hírhedt háromszéki fogyasztóvédő

Hétvégén a rétyi községnapokon italozott a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Mircea Diacon, majd autóba ülve a helyi szabadidőközpont közelében egy parkoló járműnek ütközött, számolt be szemtanúkra hivatkozva a Székely Hírmondó.

A napilap információi szerint a rétyi rendőrök éppen a helyszínen tartózkodtak, és a megszondáztatták a balesetet okozó sofőrt. Mivel a szonda nagy fokú alkoholkoncentrációt mutatott az illető szervezetében, bekísérték a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházba, ahol vért vettek tőle.

Az alkohol befolyása alatt elkövetett közúti baleset tényét megerősítette Nicoleta Tolvaj Marin a Kovászna megyei rendőrség szóvivője, aki szerint szombaton 18.30 körül egy áldozatot nem követelő koccanás történt Rétyen. A település rendőrei azonosították az elkövető 51 éves személyt, akit megszondáztattak és 1,2 milligramm/liter alkoholszintet mutattak ki a tüdejéből kilélegzett levegőben, ezért szállították kórházba vérvételre. A rendőrségi szóvivő szerint a férfi ellen ittas vezetés miatt indul kivizsgálás. Ezt 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal bünteti a törvény.

A rendőrségi szóvivő ugyan nem nevezte meg a vétkes sofőrt, csak életkorát hozta nyilvánosságra, amely viszont megegyezik a Mircea Diacon személyes Facebook oldalán közölt adatokkal, a Székely Hírmondó napilap pedig szemtanúkra hivatkozva állítja, hogy a rétyi falunapon látták a fogyasztóvédőt italozni majd balesetezni.

A Maszol telefonon kereste az intézményvezetőt, de egyelőre nem tudtuk elérni. Amint sikerül, cikkünket frissítjük.

Kicsoda Mircea Diacon?

Mircea Diacon azzal vált ismerté, hogy a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal ellenőrzései során rendszerint a megalapozott fogyasztóvédelmi kifogások mellett olyan állítólagos kihágásokért is büntet, amely a magyar nyelv vagy szimbólumok használatára vonatkozik. Az intézményvezető korábban ittasan kocsmai verekedésbe is keveredett, amit utólag etnikai üldöztetésnek állított be. Mircea Diacon rendszerint „harcban” áll a háromszéki magyar önkormányzati vezetőkkel és a magyar sajtóval is. Facebook-oldalán gyakran osztja meg az ugyancsak magyarellenességükről ismert Dan Tanasa blogger és Cătălin Ivan EP képviselő által a magyar közösséget és a magyar önkormányzati vezetőket és politikusokat bíráló tartalmat.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat korábban összegyűjtötte a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjének „bűnlajstromát”, amelyben rámutatnak, hogy Mircea Diacon folyamatosan visszaél hivatalával és hatalmával és ezzel hátrányos vagy sértő helyzetbe hozza Kovászna megye magyar nemzetiségű lakosságát.

Emlékeztetnek, hogy Diacon februárjában etnikai feszültséget keltett azzal, hogy a „székely ízek” címkével megnevezett termékekért büntetett, de más népek konyháiról elnevezett ételek miatt nem rótt ki büntetést. Diacon akkor is visszaélt befolyásával, mikor az általa irányított iskolai vetélkedőt - az országos gyakorlatra hivatkozva - március 15-ére időzítette, és ezzel gyakorlatilag kizárta a magyar diákokat a versenyből. Ezután reklámanyagnak minősítette a SIC (Terra Siculorum -Székelyföld) feliratú öntapadós matricákat a sepsiszentgyörgyi taxisok autóin.

Mircea Diacon főfelügyelő az unitárius egyházat is célkeresztbe vette, és rendőri kísérettel jelent meg a vallásórák résztvevőinek ingyenes táborában és többek között azt kifogásolta, hogy nincs román nyelvű táborszabályzatuk, holott egyetlen román anyanyelvű személy sem volt jelen a táborban. Tette mindezt úgy, hogy a nem gazdasági egységeket, beleértve az egyházakat is, nincs joga ellenőrizni a fogyasztóvédelemnek, mutatott rá a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?