Torlódás várható a határátkelőkön a hosszú hétvégén

Szerdától ötnapos vakációra mennek a közalkalmazottak, mivel a kormány pihenőnapokkal kötötte össze – a hivatalos munkaszüneti napnak számító – augusztus 15-ét, vagyis Nagyboldogasszony ünnepét az augusztus 18–19-i hétvégével.

A Román Határrendészet megnövekedett forgalomra számít a hosszú hétvége idején a román–magyar határszakaszon. A Nagyváradi Regionális Határrendészeti Parancsnokság közleménye szerint mindent megtesznek, hogy gördülékenyebb legyen a személyforgalom az átkelőkön: megnövelik a szolgálatot teljesítők létszámát, lehetőség szerint minden terminált üzembe helyeznek, s egy-egy ki- vagy belépő sávon többen is ellenőrzik majd az okmányokat, ha szükséges lesz. Mint írják, arra kérték a magyarországi hatóságokat is, hogy lehetőségeikhez mérten ők is igazodjanak a megnövekedett forgalom igényeihez. A határrendészet leszögezi: ezzel párhuzamosan az ember- és árucsempészek kiszűrésére is fokozott figyelmet fordítanak.

Az előző évek tapasztalata alapján a Bors–Ártánd és a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőn lesz legnagyobb a zsúfoltság, ezért azt javasolják az útra kelőknek, hogy használják a többi határátkelőt is, hiszen összesen 11 állandó határállomás van a román–magyar szakaszon. Temes megyében a Nagycsanád–Kiszombor, Arad megyében a nagylaki közúti átkelő, a Tornya–Battonya és a Gyulavarsánd–Gyula, Bihar megyében a Nagyszalonta–Méhkerék, az Érmihályfalva–Nyírábrány és a Székelyhíd–Létavértes, Szatmár megyében a Csanálos–Vállaj és a Pete–Csengersima határátkelők jelenthetnek alternatívát. Az autósok figyelmébe ajánlják az online forgalomfigyelő alkalmazást is, amely a határrendészet honlapján érhető el.

A múlt év hasonló időszakában (2017. augusztus 11–15. között) a határrendészet statisztikái szerint több mint 310 ezren lépték át a román–magyar határt, és több mint 105 ezer gépjárművet regisztráltak; a legtöbben, több mint 140 ezren a nagylaki autópálya-határátkelőt használták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?