„Stop Soros” törvény: kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít csütörtökön Magyarország ellen a „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – írja a Népszava.

A lap azt írja: az EB szerint a jogszabálycsomag több EU előírásba ütközik, ezért felszólító levélben kér választ az aggodalmaira a magyar kormánytól. Christian Wigand bizottsági szóvivő korábban úgy nyilatkozott, Brüsszel a Velencei Bizottság értékelését is figyelembe fogja venni, amikor dönt arról, hogy a magyarországi törvény megfelel-e az uniós jognak.

Korábban Frans Timmermans bizottsági alelnök bejelentette, a jogszabály problémás lehet, Zeid Raad al-Husszein ENSZ emberi jogi főbiztos pedig politikai haszonszerzésből folytatott állandó gyűlöletkeltésnek nevezte az Orbán-kormány tevékenységét.

Az Európa Tanács alkotmányjogászok alkotta testülete szerint a törvény aránytalan büntetéseket ró ki személyekre és nem-kormányzati szervezetekre, továbbá több ponton sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A Velencei Bizottság rámutatott, hogy egy 2002-es európai uniós irányelv pontosan meghatározza, hogyan lehet büntetőjogi eszközökkel megelőzni és kezelni az engedély nélküli határátlépést, tranzitálást és tartózkodást egy tagállam területén.

A Népszava úgy tudja, az EB csütörtökön lépteti bírósági szakaszba a kötelezettségszegési eljárást, amelyet még 2015-ben indítottak a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt.

A törvénycsomagot június 20-án fogadta el a magyar Országgyűlés. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta, a megerősített védelemre szükség van, mert „az Európát sújtó tömeges bevándorlás folyamatos, a Soros-hálózat és a brüsszeli bevándorláspárti politika pedig azzal fenyeget, hogy hazánkat is migránsokkal akarják elárasztani”. Az alaptörvény-módosítás sok mindenről szól, de kiemelten a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásról – jelentette ki az MSZP elnöke, Tóth Bertalan, Karácson Gergely, a Párbeszéd társelnöke pedig úgy vélte, a Kúriát megpróbálják „politikai furkósbottá” változtatni, hogy továbbvihessék korrupt rendszerüket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?