Medveügy: Tusnádfürdőre látogatott szombaton a környezetvédelmi miniszter

Felhívást intézett szombaton Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a vadállományok kezelőihez, hogy minél rövidebb időn belül ültessék gyakorlatba a veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medvék kiemelésére vonatkozó rendeleteket.

A szombaton tusnádfürdői látogatáson tartózkodó tárcavezető egy sajtótájékoztatón ismét hangsúlyozta, hogy amint kézhez kapják a hatóságoktól a veszélyes medvék kilövésére vagy áthelyezésére vonatkozó igényléseket és dokumentációt, a minisztérium mindig rövid időn belül kibocsátja az engedélyeket, ezek gyakorlatba ültetése azonban a vadállományok kezelőinek feladata.

„Vannak, akik nagyon gyorsan eljárnak, és vannak, akik kevésbé, de megígérem önöknek, intézkedéseket hozunk annak érdekében, hogy a víz- és erdőgazdálkodási minisztérium esetleg büntesse meg azokat, akik nem oldják meg rövid időn belül a problémákat” – tette hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy a Hargita megyei hatóságokkal tartott szombati találkozón felmerült, módosítani kellene a vonatkozó törvényt úgy, hogy a megyei tanácsok fizethessék ki a medvék kilövésével vagy áthelyezésével járó költségeket, illetve a károsultaknak járó kártérítéseket, majd a környezetvédelmi minisztérium utólag elszámolja ezeket.

A találkozón jelen levő Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, az államnak támogatnia kellene anyagilag a vadásztársaságokat, ezek ugyanis nem rendelkeznek a medvék kilövéséhez vagy áthelyezéséhez szükséges pénzzel. Nagyon jó megoldás lenne, ha a megyei tanács közbeléphetne, amikor például egy medvét és a bocsait sürgősen át kell helyezni, a vadállományok kezelői ugyanis nem tudják állni ezeket a költségeket – mondta. Korodi hozzátette, ősszel törvénytervezetet nyújtanak be arról, hogy az állam nyújtson kárpótlást a medvetámadások áldozatainak.

Néhány nappal ezelőtt a környezetvédelmi miniszter rendeletet adott ki négy veszélyesnek ítélt tusnádfürdői bocsos anyamedve áthelyezésére és további kettő kilövésére. Korábban többtucatnyi tusnádfürdői lakos petíciót intézett a szaktárcához, amelyben azt írták, veszélyeztetve érzik magukat a város utcáin.

Az elmúlt hetekben négy személyre támadt rá a medve Tusnádfürdőn. A helybéliek szerint vasárnap egy panzió udvarára, egy élelmiszerboltba és egy ház udvarára, múlt héten pedig egy gyermekotthonba hatolt be a nagyvad.

Kapcsolódók

Kimaradt?