Hogyan tovább, Marosvásárhely?

Marosvásárhely évek óta frontvárosnak számít, hiszen húsz évig nem volt magyar polgármestere a városnak. A rendszerváltást követően az RMDSZ szinte minden választáson pengeélen táncolt. 1990-től  2024-ig összesen hat polgármestere volt a városnak, ebből három magyar. 1990 januárjától az év augusztusig Orbán Dezső töltötte be a tisztséget, majd két évig a PUNR színeiben induló Victor Suciu állt a város élén, őt követte két magyar elöljáró: Nagy Győző (1992–1996) és Fodor Imre (1996–2000). Utóbbi mindössze 168 szavazattal veszítette el a 2000-es választást. Akkor került tisztségbe Dorin Florea és kerek 20 évig nem akadt olyan kihívója, akivel szemben ne sikerült volna nyernie.

Az esetek nagytöbbségében kevés szavazaton múlott.

2016-ban Soós Zoltán, az RMDSZ által támogatott független jelöltként 1705 szavazattal maradt alul. 2020-ban sikerült fordítani és magyart polgármestert helyezni a polgármesteri tisztségbe.

Soós Zoltán megnyerte a választást. Akkor Claudiu Maior – Dorin Florea jobbkeze - volt az egyik kihívója. A volt városvezető akkor a Maros Megyei Tanács elnöki tisztségére pályázott.

Most nyolcan indulnak a polgármesteri tisztségért, közöttük Dorin Florea is, aki majdnem minden pártban megfordult már, ezúttal (a szociáldemokraták által támogatott) függetlenként pályázza meg a tisztséget.

A kampányban folyamatosan Soós Zoltán ellen próbálta fordítani a közhangulatot, de majdnem mindegyik kihívóját támadta már.

Az egyértelmű, hogy idén a jelenlegi polgármester és a 20 évig hatalmon lévő volt városvezető között dől el a választás. Minden attól függ, hogy milyen mértékben sikerül mozgósítani a lakosságot arra, hogy elmenjenek szavazni. Ezúttal is nagy a tét.

Riportunkban, a kultúra, az oktatás, a civil szféra és a sportélet szempontjából nézzük meg, hogy mi forog kockán a június kilencedikei választáson. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Ezeket ajánljuk

Kimaradt?