banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Szívügyünk a család

A Vízum nélkül Európába! kongresszusi jelszó óta nem volt találóbb szlogen, mint a mostani RMDSZ-kongresszus jelmondata, a Szívügyünk a család!

Sokak szerint, ha egy kongresszusnak nincs tétje, ha nem előzi meg pusztító kampány, személyre szóló támadásokkal, övön aluli ütésekkel megspékelve – mint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek Meg Romániát–Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) esetében történik – nem is igazi kongresszus. Lehet, át kell gondolnunk ezt az igaznak tűnő, de túlságosan is leegyszerűsítő ítéletet.

Egy kongresszust akkor is érdemes megtartani, végigkövetni, ha tétje nincs, de haszna lehet. Az RMDSZ 15. kongresszusa ilyen. Jelmondata sok ezer erdélyi magyar, sok tízezer magyar, és sok tízezer román ember gondolatával rezonál, reménységére ad választ. A közösség gondjaira nyújt megoldást az, ha a közösség érdekvédelmi szervezete, amely az erdélyi magyarok támogatásának köszönhetően a bukaresti kormánykoalíció tagja, kijelenti: Szívügyünk a család!

Természetesen aki a hazai politikai ígéretekkel megégette magát – és nem egyszer, nem kétszer – az óvatosan és fenntartásokkal fogad minden jövőre vonatkozó vállalást. Így a 15. kongresszus jelszava is akkor válik iránymutatóvá, ha a szót tett követi. És úgy tűnik, a család védelme, a keresztény értékek felkarolása komolyan az RMDSZ szándéka. A Szívügyünk a család! új távlatokat nyit a kisebbségi politikában. A magyarországi példán felbuzdulva, annak eredményeit importálva, ismerve már a rejtett buktatóit, csapdáit – ha az RMDSZ partnereket talál a kormánypártokban – olyan jogszabályokat fogadtathatnak el, amelyek megállíthatják az elszegényedést, a népességfogyást, megelőzhetik a nagy összeroppanást.Fotó: RMDSZ Facebook-oldal

A kongresszusi terem homlokzatán ott állnak azok a szavak, amelyek a tervezett családpolitikának elemei: Egészség, Béke, Anya, Gyerekek, Óvoda, Iskola, Nemzet. És amivel ez a politika sikerre vihető: egymásra találás, segítség, gondolkodás, bölcsesség, kitartás.

A Vízum nélkül Európába! sikere után ez az újabb vállalás, vállalkozás lehet a leghangosabb. Igazi győzelem a lemondás, a beolvadás, az eltűnés fölött. Ráadásul úgy, hogy a többségi társadalom is részesül a keresztény-demokrata fogantatású politika gyümölcseiből.

A Kárpát-medence, Kelet-Európa jövője az együttműködési készségtől függ. Miként az RMDSZ meghirdettet családprogramja is. A partnerségről szólt a 15. kongresszus első része is. Csak reménykedhetünk, hogy a romániai politikai pártok a szlogeneket nem feledve, képesek lesznek összefogni, és mi másban foghatnának először össze, ha nem a családok támogatásában?

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kimaradt?