Kormányon kívül

Amit sejtettünk, hogy meg fog történni, megtörtént. Az RMDSZ-t kitoloncolták a kormányból.

Amikor az RMDSZ temesvári kongresszusán Marcel Ciolacu érzelmes baráti vallomást tett a magyar érdekvédelmi szervezet vezetőinek, már akkor tudtunk a természetellenes nagykoalíció pártjainak szándékáról, hogy sutba dobva az együttműködési megállapodást, kikényszerítik az RMDSZ távozását. A bennfentesek arról meséltek, hogy van egy közvélemény-kutatás, amely szerint a jövő évi választásokon a Nemzeti Liberális Párt több szavazatot kap, ha az RMDSZ nincs kormányon, mintha a koalíció része marad. A Nemzeti Liberális Pártnak pedig egy-két százalék pluszba sokat jelent, nőnek az alkudozási esélyei egy jövőbeni valószínűsíthetően szintén szociáldemokrata-liberális színezetű kormányban.

Még az sem zavarta túlságosan a liberálisokat, hogy mértékadó román politikai elemzők – például Cristian Pîrvulescu – szerint egy RMDSZ nélküli kormánynak jóval gyengébb teljesítménye lesz. A pártkoalícióban is elkerülhetetlenné válnak a konfliktusok, hiszen a stabilitást eddig is jószerint az RMDSZ miniszterek kiegyensúlyozottsága biztosította.

Bár a koalíción belüli csetepaték is jók valamire: azokat a naiv választókat tudják aktivizálni, akik még hisznek abban, hogy a liberális és a szociáldemokrata párt eltérő elvek és értékek mentén politizál.

A Nemzeti Liberális Párt mondta ki az elbocsájtó szép üzenetet azzal, hogy azt állította, nem mondhat le a környezetvédelmi minisztériumról is, miután az energiaügyiről lemondott. Nyilvánvalóan nem mondhatott le valamiről, ami korábban nem is volt az övé. De hát Klaus Iohannistól megkapták az üzenetet, láthatták, hogy a leköszönő kormánykoalíció vezetői közül egyedül tüntetően Kelemen Hunorral nem fogott kezet. (Herr Iohannis jólneveltsége közismert…)

Szegény Marcel Ciolacu korábban maga is összezavarodott, összefüggéstelenül beszélt, hazudott, amikor azt állította, hogy a kompetens minisztereket védi. (Persze, persze mondogattuk, látva, hogy a Ciuca-kormány legeredményesebb miniszterét, Cseke Attilát ebrudalta ki ezáltal.) Ciolacu még mandátuma megkezdése előtt bizonyította, hogy alkalmatlan a tisztségre, akkor is, ha a hazudozás a hazai politikai élet elengedhetetlen eszköze.

„Az RMDSZ vezetői nemigen tudnak engedményeket tenni, mert konfliktusba kerülnének a szervezet radikálisaival, különösen a magyar kisebbség radikálisaival, akik lesik az alkalmat arra, hogy (...) változtassanak a magyar kisebbség érdekképviseletén. Az RMDSZ nélkül nagyon bonyolult lesz a helyzet. Nem azért, mert ellehetetlenülne a kormányzás. (...) Hanem a geopolitikai kontextus és kormányzás bonyolult helyzete miatt, amelyből az RMDSZ a többi koalíciós pártnál fegyelmezettebben és lojálisabban vette ki a részét” – fejtette ki Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu aggódik amiatt, hogy az RMDSZ kitoloncolásával a kormányból, radikalizálódni fog az erdélyi magyarság. Ne féljen! Az erdélyi magyarok már rég nem háborognak azon, ami Bukarestben történik. Nem vagyunk dühösek, csak elkönyveljük, újabb – immár számolni sem tudjuk, hányadik – bizonyítéka ami történt, annak, hogy az adott szó semmire sem kötelezi a politikusainkat. Sőt, ha valamit pátosszal megvallanak, egész biztosan annak az ellenkezőjére várhatunk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?