Bogdán Tibor: Papa-mamásdi

Még senki sem tudja pontosan – csak sejti –, hogy ki lesz a következő kormányfő, Elena Udrea azonban mindvégig pontosan tudta. A börtönjárt, aztán házi fogságban lévő, majd hatósági felügyelet alá helyezett szőke eminenciás – aki különben annyi bűnvádi dossziéval rendelkezik, hogy egy jobbfajta bírónak is fejtörést okozna összeszámolásuk – egyébként az ártatlanság vélelmével takarózva független jelöltként indult a parlamenti választásokon. És jóllehet a választások előtt még a nagy pártoknak is nem kis gondot okozott a miniszterelnök nevesítése, ő világosan megmondta, hogy ki lesz az – na ki, na ki, hát Traian Băsescu! Az a Traian Băsescu, akitől – a volt államfő pártjának ügyvezető elnöke, Eugen Tomac szerint – még a senkitől sem félő Vlagyimir Putyin még Liviu Dragneánál és Alina Gorghiunál is jobban retteg! Mit mondjunk akkor a miniszterelnököt kinevező Klaus Iohannisról?

Hogy honnan tudta mindezt Udrea? Hát a legmegbízhatóbb forrástól, Putyin rémétől, magától Băsescutól, aki már több alkalommal szerényen (igen, igen, ezek után már igen szerényen, mert azt is töredelmesen bevallotta, hogy maga sem tökéletes) tudomására hozta a határozatlan, mulya politikai pártoknak meg a balga közvéleménynek, hogy huncut az, aki őnála jobb miniszterelnököt tudna mondani. No, a volt cotreceni-i szőke eminenciás ez úttal nem nevezhető huncutnak.

Persze Elena Udrea véleménye csakis akkor számítana, ha bejutott volna a parlamentbe. A választási eredmények után viszont már tudjuk, hogy legfeljebb kívülállóként szurkolhat Traian Băsescu miniszterelnökségének – már ha bárhol a világon is kormányfővé neveznék ki a parlamentbe egy éppen csak becsúszott politikai tömörülés elnökét.

A választások előtt egyébként senki nem vett volna mérget arra, hogy a volt államfő pártvándorokból és bűnözőkből összeverbuvált pártja bekerül a román törvényhozásba. Sajnos, most már mérget vehetünk rá. Erre bizony még okunk is lenne, arra gondolva, hogy ez a társaság bejuthatott a parlamentbe (azaz a pénzmosással vádolt pártelnök, az elhíresült Microsoft-dossziéban szolgálati visszaélés miatt szereplő Valerian Vreme, a zsarolás, szolgálati visszaélés miatt Rădăuţi polgármesteri tisztségéből felfüggesztett Aurel Olărean – és akárcsak a színpadi plakátokon: még sokan mások – pártja).

Persze valamennyien a pontosabban meg nem határozott Rendszer áldozatainak vallják magukat. Udrea szerint a személytelen Rendszernek tudható be az is, hogy a közvélemény ma már a bűnvádi dossziéval rendelkező politikusok mintegy szimbólumaként ismeri őt. Ki tudja, meglehet, hogy ebben is benne van a fránya Rendszer keze – de azért egy-két lapáttal Udrea is rátett.

Az aligha lehet vitás, hogy a kormányfő nevesítését illetően Elena Udreának semmi, Traian Băsescunak és a Népi Mozgalom Pártjának pedig igencsak kevés szava lesz majd, bár – a pártelnök szerint – pártja és ő maga megkerülhetetlen lesz a miniszterelnök kijelölésénél. De hát a volt államfő az utóbbi időben már több alkalommal is elégtelenre vizsgázott politikából, újabban pedig földrajból is megbukott, miután a Tiszát jelölte meg Románia határaként.

Az viszont tagadhatatlan, hogy Traian Băsescu és Elena Udrea nem mindennapi politikusok – és a Népi Mozgalom Pártja is különleges politikai alakulat. Ugyanis apja és szülőanyja is van nekije. Elena Udera azt is elárulta, hogy a párt édesapukája: Traian Băsescu. Igaz, gyorsan tisztázta, hogy ez csak metafora volt. A párt szülőanyja pedig – ez esetben ki más is lehetne? – természetesen Elena Udrea. Ebben az esetben ugyan nem hangsúlyozta, de a politikában csak némileg járatos ember nyomban ráhibázik arra, hogy a mamaság is megmarad valahol a metafora szintjén.

Nem nehéz tehát levonni a következtetést, miszerint a pártot szülő frigy maga is pusztán metaforikus volt. Ebben nagy segítségünkre van Elena Udrea friss önéletrajzi könyve is, amelyből megtudhatjuk, hogy a háziasszony által főzött töltött káposztától eltelve a volt államfő csak hálni járt szép Elena pamlagára.

Fotó: aktual24.ro

Kimaradt?