Krebsz János: Szülői felelősség

Van ez a PISA (Programme for International Student Assessment) mérés, amelyet háromévente a világ nagyon sok országában megíratnak a tizenöt éves diákokkal, aztán mindenféle rangsorokat meg összehasonlításokat készítenek belőle a kutatók és a szakértők. Szövegértés, matematika meg természettudományos ismeretek a három terület, amiben megméretkeznek a diákok. Most lett publikus a 2015-ös eredmény, amelynek alapján a magyar gyerekek erősen süllyedő tendenciát mutatnak, romlanak az eredmények nemzetközi összehasonlításban.

Baj van a magyar közoktatással.

Körülbelül ez az egyetlen mondat, amiben egyetértés mutatkozik. Az okok és felelősök megnevezésében szélesebb a paletta, mint a politikai színtér. Természetes módon politikai témává vált a kérdés, mert nyolc-kilenc év iskolai munkájának gyümölcse a tizenöt éves korban megvalósított mérés, politikai és kormányciklusokon átívelő az időszak, és preferenciák szerint lehet a másik oldalon keresni a felelősöket, akik szétverték a hagyományosan nagyszerű magyar iskolát, amely korábban Nobel-díjasokat és világhírességeket termelt ki magából. A Fidesz 2013-ban alakította át állami fenntartásúvá az iskolarendszert, valamint vezetett be teljesen új alapokon álló Köznevelési törvényt.

Sokan lassan manőverező tankhajóhoz hasonlítják a közoktatást, ahol egyetlen kormánymozdulat nagyon lassan és szinte észrevehetetlenül befolyásolja a monstrum haladási irányát. Itt nincsenek gyors irányváltások, és hat-nyolc év, mire egy-egy intézkedésnek látható, mérhető eredménye lesz.

Félelmetesen egyszerű következtetések olvashatók ki ebből a friss eredményből. A magyar fiatalok 25-27 százaléka funkcionális analfabéta, minden ötödik tanuló úgy lép ki a rendszerből, hogy nyolc osztály vagy ennél kevesebb a legmagasabb iskolai végzettsége. Hatalmas az olló a „normális” családból származó tanulók és a hátrányos helyzetűek teljesítménye között. Évente 20-25 ezer közmunkásnak alkalmas fiatal embert termel a rendszer.

A kétosztatúvá silányodott magyar nyilvánosság nem tud mit kezdeni a helyzettel. A nyilvános köpködés, anyázás, gyalázkodás politikai hasznot talán tud termelni, ha választásokban gondolkodunk, de hosszabb távon semmire nem nyújt megoldást. Félelmetesen egyszerű propaganda-gondolkodás foglyai vagyunk, és nincs szabadulás. Talán a jól képzett emberfők sokasága tudna kilépni a szűkagyúakra méretezett alternatívából, de éppen az a rendszer omlik össze alattunk, amely ezt a bázist kitermelhetné.

Pedig megvannak a világban a másolható sikerreceptek, országok, amelyek leszerepeltek a tíz-tizenöt évvel ezelőtti méréseken, majd reformokat vezettek be, és mára fölzárkóztak az élvonalhoz.

Pártok és világnézetek fölött megvalósuló együttgondolkodás, együttműködés kell a magyar jövő érdekében. Nehéz lesz.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint a Nemzeti Alaptanterv újragondolásáig szüneteltetni kell a PISA-mérésekben való magyar részvételt, mert nemzetközileg is lejáratják a magyar gyerekeket…

Fotó: Index

Kimaradt?