Ambrus Attila: Régi motorosok

Nehéz helyzetbe került az Erdélyi Magyar Néppárt. A tavaszi önkormányzati választásokon kiderült, hogy négy év alatt sem sikerült növelnie támogatottságát, sőt lenullázta polgármestereinek számát. Világossá vált, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget a decemberi parlamenti választáson nem győzheti le, ráadásul alkupozíciója is rossz, mert az RMDSZ együttműködési szerződést kötött a másik magyar zsebpárttal, azzal a Magyar Polgári Párttal, amelyből az EMNP kivált. Így nem hivatkozhatott arra, hogy az RMDSZ-szel lehetetlenség tárgyalni.

A magyar kormány Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesen keresztül több ízben is megüzente, hogy az RMDSZ parlamenti képviselete fontos, és azt a magyar–magyar versenyt, amely a magyar törvényhozási jelenlétet ellehetetlenítené, nem tartja szerencsésnek.

Ám az EMNP nem hagyhatná cserben támogatóit, választóinak kemény magját sem. Valamiképpen lehetőséget kell biztosítania nekik is, hogy szavazhassanak az EMNP mellett és az RMDSZ ellenében, egy időben.

Nem volt meglepetés, amikor az EMNP elnöke, Szilágyi Zsolt bejelentette, hogy politikai alakulata nem indul a decemberi választáson, mert belátta, hogy a hat százalék körüli erdélyi magyarság nem tudja két párttal is meglépetni az ötszázalékos küszöböt. EMNP-közeli elemzők máris arról írtak, hogy ez nagyon jó taktikai húzás, mert ezek után az RMDSZ nem okolhatja az EMNP politikáját az esetleges – néhányak által erősen óhajtott – kudarcért.

Ám aki ismeri az EMNP kommunikációs szokásait, s várta, mi következik, tízet tett volna egy ellen, hogy több bejelentés is lesz. Lett.

Már Szilágyi Zsolt sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az EMNP független jelölteket támogat a kampányban. Egy nappal később adták hírül, hogy az EMNP független jelölteket keres, hogy indítsa őket a választásokon. Hét-nyolc megyében fontolgatják a független jelölt támogatását, Harmadnap derült ki, hogy az első jelölteket a párt tagjai, sőt, vezetői közt találta meg. Így Háromszéken független jelöltként Toró T. Tibor, az EMNP volt elnöke, jelenleg alelnöke indul. No, nem az RMDSZ-szel szemben, nem! Ő a Háromszéken hagyományosan mandátumot szerző román jelöltet akarja lekörözni. Toró T. Tibor elsősorban az RMDSZ-re nem szavazókat és a távolmaradókat akarja megszólítani, pozitív kampányt ígér, és bízik benne, „baráti jobbját” a szövetség helyi vezetői sem utasítják el...

A független jelölt indítását az új választási törvény teszi lehetővé, a független indulónak annyi szavazatot kell összegyűjtenie, amennyi egy mandátumhoz elegendő. Ez azt jelenti, hogy az érvényes szavazatokból levonják azokét a pártokét, melyek nem érték el az ötszázalékos küszöböt, az így kapott számot pedig elosztják a képviselői mandátumok számával, Háromszéken néggyel (ennyi képviselője van a megyének). Tehát Torónak tizenöt-húszezer szavazatra – gyakorlatilag a voksoló magyarok harmadának bizalmára – lesz szüksége a sikerhez. „Nem könnyű, de nem lehetetlen teljesíteni, 2007-ben Tőkés László 32 ezer szavazatot kapott, egy évvel később az MPP 21 ezret” – bizakodott Toró T. Tibor.

De hol van már a tavalyi hó? – tamáskodnak a magyar–magyar versenytől sokat remélő választók, akiket elkedvetlenít a tapasztalás, hogy új, cudarabb idők járnak Erdélyben, az alternatívaként kínált magyar politikusok pedig ugyanazok a sokat bukott, régi motorosok.

Az új arcok több szavazat elméletét pedig az RMDSZ választási eredménye fogja igazolni vagy cáfolni. Az RMDSZ jelöltjeinek fele a fiatalabb politikusi nemzedék tagja. Néhányukról már hallottunk, néhányan ismeretlenek a választók számára, nagy kérdés, hogy a tapasztalt képviselők húzó- és a fiatalok vonzóereje elegendő lesz-e a sikerhez. Méginkább mozgósítás kérdése, mint valaha.

Az EMNP független jelöltjeinek indítása kis mértékben ugyan, de gyengíti az RMDSZ esélyeit, növeli a részvételi arányt, ennélfogva több szavazat kell az öt százalékos küszöb átlépéséhez. Az EMNP azzal háríthatja el az esetleges vádat, hogy keresztbe tesz a magyar parlamenti képviseletnek, hogy az RMDSZ amúgy is megteremtette az alternatív küszöböt, amelyet minden bizonnyal elér. Ez igaz. Ám éppen azok a közösségek járhatnak rosszul, amelyből Toró T. Tibor származik, s amelyben él: a szórvány.

Nem örülök annak, hogy az RMDSZ ismét hivatkozhat az EMNP stratégiájára, ha netán az eredmények elmaradnak a várttól. A magyar–magyar versengés az elmúlt évtizedben sokakat megbetegített. Mi hamarabb éreztük azt a hányingert okozó érzést, amit most az amerikaiak éreznek a Trump–Clinton párharc folytán.

Amit az újvilági választóknak javasol az Amerikai Pszichológiai Társaság megelőzésként, nekünk is lehet gyógymód: tartsunk digitális szünetet, tehát csak annyi hírt olvassunk, amennyit tényleg szükséges, jobb kikapcsolni a wifit és elmenni sétálni, családtagokkal, barátokkal is időt tölteni. Az is segíthet, ha tudatosan elkerüljük a vitákat, helyette aktívan veszünk részt a közösségi életben.

A lényeg, hogy ne égjünk ki december előtt, és tényleg menjünk el szavazni, különben még frusztráltabbak leszünk az eredmények láttán.

Fotó: YouTube

Kimaradt?