Bogdán Tibor: Hazafias tolvajok

Nagy keletje van Romániában a rosszul értelmezett nacionalizmusnak, amely mákszemnyi kommunista nosztalgiából, szemernyi fasisztoid ideológiából, csipetnyi Európa-, parányi Amerika-, és zsidóellenességgel bőven meghintett magyargyűlöletből tevődik össze.

Nem csoda, hogy a zsigeri magyarellenességéről (másról nem is igen) nevezetes Bogdan Diaconu Egységes Románia Pártja (PRU) – amely, neve ellenére, éppen etnikai széthúzásra buzdít – a választások előtt egyből divatossá lett. A politikai förmedvény nagyon hasonlít a nemrégiben a Népi Mozgalom Pártjában (PMP) megboldogult Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) alakulathoz, amely maga is gyűjtőpártjává lett a pártvándoroknak, a saját politikai tömörülésükben levitézlett, bűnvádi dossziék főszereplőivé váló „politikusoknak”, akik maguk sem magyarbérencségükről híresültek el. A különbség csak annyi, hogy az első „csupán” a tolvajok, bűnözők pártja volt, ez pedig a „mindigittvolt-trákok-géták-dákok-rómaiak” pártja. Persze lopni ők is fognak, ahogyan eddig is tették, csakhogy ők hazafi módjára, a hon érdekében lopnak, ami azért egészen más.

A három hónappal ezelőtti helyhatósági választásokon ez a zsebpártocska 0,6 százalékkal remekelt, jelen pillanatban viszont már parlamenti csoportra áhítozik. Az utóbbi napokban több mint tíz honatya „igazolt át” Diaconu pártjába, főleg a szociáldemokratáktól, de néhányan a nemzeti liberálisoktól is. Ott van közöttük a bűnvádi dossziéval rendelkező Sebastian Ghiţă, a befolyással való üzérkedés, pénzmosás miatt a korrupcióelleni ügyészek letartóztatásától éppen csak megmenekült Cristian Rizea, továbbá a volt miniszterelnök, Victor Ponta komája, Marius Manolache, akit három évvel ezelőtt helyeztek vád alá okirathamisításért és aki szerint a politikusok felsőrendűbbek a „közönséges halandóknál”, a hamis tanúskodással vádolt Mario Caloianu, és ott van az új párttagok között a testi sértést elkövető Constantin Popa, aki megütötte a lányát megbírságoló rendőrt.

A párttagok közül igen sokan megjárták már a Nagy-Románia Pártot (PRM) is, amelynek helyét most éppen az Egységes Románia Párt kívánja átvenni.

A pártvándorok, a honatyai mentelmi jogukban bízók nem sokat tudnak új pártjuk ideológiájáról. Egyesek talán azzal sincsenek tisztában, hogy Bogdan Diaconu tömörülése Vlad Ţepeş őrjárata néven amolyan félkatonai szervezetet hozott létre. Persze őket az ideológiák kevésbé érdeklik, ilyen szempontból rendkívül rugalmasak, volt, aki már négy pártot is megjárt.

De nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást róla, vagy egyszerűen csak helyeslik, hogy a pártocska elnököcskéje megrögzött oroszbarát (ágyő, Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése!), korábban az orosz propagandát népszerűsítő Vocea Rusiei című lapnak írt – nyilván nem Moszkvát bíráló – vezércikkeket.

A párt magját egyébként a „prahovai csoport” tagjai – Daniel Savu, Sebastian Ghiţă, Sorin Teju és Ion Eparu – alkotják. Csak mellékesen: Prahova megyében, elsősorban a kőolajiparban, fontos orosz érdekeltségek vannak.

A párt neve is – Egységes Románia Párt – orosz mintát követ, Putyint ugyanis az Egységes Oroszország Pártja támogatja. És ha már plágium, akkor legyen plágium: programját a tömörülés teljes mértékben lemásolta Marian Munteanu Mozgalom Romániáért pártjának programjáról, amelyben csupán a párt neve változott meg. Ami arra utal, hogy a plagizátorok figyelmesek ám!

A frissen átigazoltak és maga a pártelnök is arra számít, hogy Victor Pontát is elcsábítják, sőt, megteszik pártelnöknek is, főleg miután a volt kormányfő kifejtette, hogy igenis szükség van Romániában egy „hazafias pártra”.

Ez lenne aztán a tortán a hab: a plagizáló párt élén egy plágiummal megvádolt elnök állana! 

Kimaradt?