Ady András: A Daesh régi/új fegyvere

Talán ráhibáztam: az orlandói merénylet elkövetője jó eséllyel homoszexuális volt, csak hát ennek sem kulturális, sem családi háttere miatt nem adhatott szabad teret, s így a szexuális hovatartozás titokban történő megélése agresszívan vált manifesztté.

Hol a határ aközött, amit az egyén szociálisan, kulturálisan képtelen elfogadni, és aközött, ami ő valóban/igazából? Ki tudja megmondani, mikor következik be a pillanat, amikor a személyiség széthull a tiltások, ön-tiltások és a természetes vágyak széthúzása miatt, és a filiából fóbia, a vágyból önutálat és a másokká vált hasonlóak legyilkolása lesz?

Persze talán ez csak egy forgatókönyv, amelyet már se bizonyítani, se cáfolni nem lehet. Annak azonban ellenállok: hogy egy olyan országban, amelyben csak a múlt évben tizenháromezer, lőfegyver miatti halálos áldozat volt és kétszer ennyi, ha a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságokat nézzük, egy olyan országban, amely a világ minden konfliktusában bokáig vagy tokáig békítően benne van, s mindeközben képtelen otthon békét teremteni, a motivációt megpróbálják terrorizmussal eltussolni.

Főleg a honi terrorizmusnak egyik meghatározó alkotóeleme, hogy a fennálló rezsimet, rendszert, társadalmi-politikai hálózatot akarja változtatni – a terrorizmus módszereivel. Ebben az esetben szó nem lehetett arról, hogy ez a szerencsétlen flótás meg akart valamit, valakit is változtatni a Kapitóliumon vagy a Fehér Házban, netán a Pentagonban azáltal, hogy egy orlandói bárban tömegmészárlást rendezett. Ez tehát nem csak úgy szemplice terrorizmus, nem is csak dzsihádo-iszlamizmus, hanem mindezeknek a keveréke. Aki afgán eredettel (ergo ismerve a tálib-valóságot) egyszerre képes hűségesküt tenni a Daeshnek (ISIS), az al-Kaidának és a Hezbollanhnak, annak gőze nincs, miről hablatyol.

Innen az átgondolt politikai-ideológiai indíték kizárt, az azonban egy cseppet sem kizárt, ami nagyon megfelel ebben az egész képletben a Daeshnek: egyre többen vannak azok, akikre hatnak a szélsőséges nézetei, s akik esetében még meg sem kell izzadnia indoktrináló munkájában: olyan hülyék, hogy elég pár jelszóként használt fogalom, és máris bevethetők. Vagy ami még jobb: nem kell bevetni senkit, ezek bevetik önmagukat!

Ugyanakkor azt azért érdemes észrevenni, hogy az orlandói eset bizonyos vonatkozásokban hasonlított ahhoz, ahogy a Daesh kivégzi a homoszexualitás „bűnébe” esetteket: az áldozat magas épületről ledobása, nyilvános megkövezés, vagy fejlevágás. Itt az elkövető nem tehette ezt a bárban, de megbüntette őket, megbüntette önmagát, illetve azt az érzést keltette, hogy ezzel az eseménnyel egyféle üzenete van a Daeshnek: találtak egy újabb ütőfelületet a romlott Nyugaton, s ennek a kisebbségnek a veszélyeztetésén keresztül is ütni akarnak. Most Amerikán, amely épp egy éve legalizálta a melegek házasságát, nem felejtve azt, hogy egy 2015-ben kiadott, a „keresztesek” elleni könyvecskében San Francisco a homoszexualitás fővárosa, Bangkok meg a szexuális promiszkuitás világfővárosa, de csak azért, mert amerikai bázis van ott.

Az elkövető az érzést keltette, hogy ezzel az eseménnyel egyféle üzenete van a Daeshnek: találtak egy újabb ütőfelületet a romlott Nyugaton, s ennek a kisebbségnek a veszélyeztetésén keresztül is ütni akarnak.

Fotó: origo.hu

Kimaradt?