Bogdán Tibor: Halál a rácsok mögött

Az igazságügyi tárcánál feltehetően igen sok statisztikai adat található, közülük azonban csak néhány lát napvilágot, ezek nagyrészt a minisztérium sikereit, a bebörtönzött bűnözők évről évre növekvő számát bizonyítják. Ezeket a honatyák, a politikusok nem igen idézgetik.

A napokban viszont a minisztériumnál újabb érdekes statisztika készült, amelyre már a honatyák is szívesen hivatkoznak. Mint kiderült, 2008 óta a börtönökben vagy előzetes letartóztatásban 837 személy halt meg. És – amit a honatyák különösképpen hangsúlyoznak – közülük 85 haláleset az előzetes letartóztatás szakaszában következett be. Ráadásul a rács mögötti halálok száma igencsak megszaporodott a korrupcióelleni ügyészség (DNA) mind határozottabb fellépése nyomán.

Az igazságügyi tárca nem közli a halálesetek okát, de hát láthattuk, hogy erős, joviális, robusztus honatyák, politikusok, üzletemberek már a letartóztatás hírére is ájuldoznak, a szívükhöz kapnak, hordágyra kerülnek, rögtön nagybetegek lesznek, külföldi kezelésre szorulnak – hát még a rácsok mögött mennyire megrendülhet az egészségük.

A honatyák érvelése szerint tehát az előzetes letartóztatás igen súlyos dolog, hiszen lám, hány halottat követelt – hogy a végeleges börtönbüntetésről már ne is beszéljünk.

És valljuk be: igazuk is van, hiszen pármillió rongyos euróért még nem kell halállal fizetni. Valóban jobb, ha a bűnös letölti méltó büntetését és – főleg – visszafizeti a lenyúlt pénzösszegeket. Akár kamatostól is.

Tulajdonképpen igaza is van a szociáldemokrata helyi kiskirályok koronázatlan főnökének, a szociáldemokrata párt elnökének, Liviu Dragneának – akit magát is két év felfüggesztett börtönre ítéltek, és most újabb dosszié miatt folyik ellene eljárás –, hogy a románoknak ideje lenne most már végre eldönteniük: iskolák helyett bűnügyi dossziékra, fehérebb kenyér helyett megbilincselt politikusokra várnak-e.

Voltaképpen most már egészen nyíltan a nagy tolvajok hangját hallatta, akik „tisztességes ajánlatot” tettek a kis tolvajoknak nézett választókhoz: ha hagytok lopni minket, nektek is csurran-cseppen majd valami. Üzenetét nem is akármikor, hanem nyomban a DNA-nál történt meghallgatását követően fogalmazta meg, ami bizony szólt a bilincscsörgető ügyészeknek is, főleg azt követően, hogy – a helyhatósági választások eredményeire gondolva – a parlamenti választások nagy győztese is feltehetően a Szociáldemokrata Párt lesz. Liviu Dragnea azt sem felejtette el megemlíteni, hogy nagy valószínűség szerint a parlamenti választások alkalmával is szabadlábon lesz, ami picikét talán még fenyegetésnek is beillik.

Persze ezzel korántsem azt akarom mondani, hogy a kormánypártok beavatkoznának a Kelet-Európában egyébként hagyományosan független igazságszolgáltatás dolgaiba… Azt viszont kifejezetten jó néven vennék, hogy azt, amit már egyszer elloptak, ne követelje rajtuk vissza senki.

Igazuk is van: a közpénzek őrei miért nem voltak éberebbek? Most, utólag akarják megleckéztetni őket? Halálos veszélyt jelentő előzetes letartóztatással, börtönbüntetéssel? Ha az igazságügyi tárca idézett statisztikájára gondolunk, akkor a pár hónapos előzetes letartóztatás, néhány éves bebörtönzés veszélyesebb lehet az életfogytiglaninál, hiszen – köztudott dolog – az előzőkbe már többen belehaltak, az utóbbit pedig még mindenki kibírta.

Fotó: magazinsalajean.ro

Kimaradt?