Demény Péter: Szórakozásaim gálája

Joviális szerkesztőm figyelmeztetett: múlt héten nemcsak május elsejéről mint olyanról kellett volna írni, hanem az 1989 előtti hétvégékről is, hogy azokat hogyan töltöttem, -tük.

Nos, ma már történelem, az én számomra azonban emlék is: 1989 előtt rövid hétvége volt. Szombaton hamarabb hazamentünk a suliból, de a teljes szabadnap vasárnap jött el. Ez viszont senkit nem gátolt meg abban, hogy már szombaton a hétvége szellőjének lengedezését érezze. Az ember nem aszerint él, ahogy lennie kell, hanem aszerint, ahogyan van.

A szombat leginkább várt programja, legalábbis egy kisiskolás számára, a Gala desenelor animate (Rajzfilmek gálája) volt, a csodálatos Viorica Bucurral. Ez a kedves arcú és mosolyú hölgy (nemrég halt meg) röviden és közérthetően ismertette a rajzfilmeket, aztán jött a Popeye, a Tom és Jerry, a Woody woodpecker és a többiek. Emlékszem, még verekedések is elmaradtak a gála miatt, vagy ellenkezőleg, az, aki megbánta kötekedését, a gálára hivatkozva akarta elhalasztani a bunyót, ami pedig zajos felháborodást keltett.

De szombaton már burrogtak a motrok is, ha egyáltalán az a rendszámú autó közlekedhetett azon a hétvégén, amilyet a család birtokolt. A mienk (4 CJ 5764, szürke 13oo-as Dacia) természetesen a páros hétvégeken indulhatott útnak. Bikalon, Bánffyhunyad mellett vásároltak házat a szüleim, oda kanyarogtunk. Akkoriban, a hetvenes évek elején-a nyolcvanas évek végén kezdődött talán a hétvégi házas divat? Nem tudom, de az biztos, hogy mi járogattunk ki oda.

Ha páratlan hétvége következett, akkor nem mentünk ki/el a városból. A szórakozási lehetőségek meglehetősen korlátozottak lévén, vagy kirándulni indultunk a Riszegre vagy az Árpád-csúcshoz (ez amúgy elég megtévesztő mondat, nem vagyok én olyan nagy kiránduló, de hát az osztállyal azért mentem ide-oda), vagy (és ez volt a gyakoribb) fociztunk. Télen meg szánkáztunk és hógolyóztunk, de a nyár akkoriban mintha hosszabb lett volna, mindenféle értelemben.

És amikor megnőttem? Akkorra eladtuk a bikali házat, a focis társaság kezdett felbomlani, 1989-ben pedig, tizenhét éves koromban, kitört a forradalom.

Fotó: nagyboldog.hu

Kimaradt?