Ady András: Gárdába velük!

Méghogy Putyin a Panama-cirkuszra válaszként hozta létre újabb fegyveres testületét, a Nemzeti Gárdát, amelyről a kilencvenes évek közepétől hallani, de amelyből mindeddig nem látni semmit! Dehogyis, Vlagyimir Vlagyimirovicsnak nincs szüksége egy négyszázezres sereg létrehozására pusztán figyelemelterelésként a Panama-botrányos esetleges adókerülési kísérleteiről.

Nem volt szüksége, mert eddig a Rotenberg testvéreken és Szergej Rolduginon kívül jószerével senki sem ül nyakig a xarban. Ők is legfeljebb a putyini baráti körhöz köthetők, modernebb szóval lojalisták, köztük például Roldugin, a csellóművész és félig rokon valami két milliárd dollárt tologatott innen-oda a Kreml ura kedvéért. Hát istenkém, ezek orosz érzékenységi küszöbbel egérfarknyi ügyek, ilyesmitől Putyinnak nem kell félnie.

Érdekes, hogy majd két héttel az adóelkerülési verseny adatainak kipattanása előtt Dmitrij Peskov, aki hivatásból viszi ide-oda az elnöki szót, bejelentette: nemsokára várható a Nyugatnak egy teljes pályás, oroszvezetés-ellenes támadási akciója. Peskov tehát (ugye) jóelőre megmondta. Briliáns húzás, ahogyan az is az, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics azonnal fogta és felhasználta a Kreml reflexválaszát, hogy ez Putyinellenes, és hogy a belügytől elvett embereket, a hadseregtől (szükség esetén) elvesz tankokat, és hamarjában összekalapált egy Nemzeti Gárdát. Ennek belső és külső veszélyek elhárítása, kinti-benti antitero hatásköre lesz, és ami fontosabb, azonnali tűzparancsos uralma minden veszélyesnek kikiáltott államellenes megmozdulás felett. Például a fennálló rend és a fennálló rendnök elleni ellenzéki tüntetések.

Az igazi országlói aggodalmakat azonban az átalakított monstre hatalmi-minisztériumok kelthették, mert amikor a belügytől elveszik OMON (rohamrendőrség) és SOBR (különleges egység) öklét, és megkapja a bevándorlási ügyosztály emberhiányos embereit, vagy a vérszegény drogelhárítást, akkor ezt alapos kibabrálásnak hívják. Vagy amikor a Krím sikeres megvívását, a dél-keleti ukrán ügyvitel sikeres orosz hadászati mozdulatait, vagy – nem utolsó sorban – a szíriai sikersorozatot (igen, az orosz vadászbombázó leszedése, a mentőakcióban elhalálozott orosz katona, vagy a Homsz provinciában lelőtt Mi-28-as ellenére) nézi, akkor Putyinnak látnia kell Szergej Sojgu védelmi minisztert. Látja is a sikeres stratégát, aki a putyini ukázok tökéletes teljesítője (azoknak is elébe megy, amelyeket még nem adtak ki), de azért magas rangú tiszttársai körében vezérként népszerű, van is egyfajta saját udvartartása, saját gondolkodása, sajátos útja: félelmetes!

Valami viszont tényleg zavar, s csak logika alapú, nincsen róla adatom: a belügy csonkolva, a hadügy alárendelve, ha a belügy reformálva, úgy az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) is érintett, s ha az, akkor nincs megállás a csecsen elnök, Ramzan Kadirov legényeiig, a „kadirovitszik” azonban védelmet élveznek az FSZB-vel szemben – ezek szerint a Nemzeti Gárdához fognak tartozni azok is? 

Fotó: ujszo.com

Kimaradt?