Bogdán Tibor: A nemzeti érdek(telenség) pártja

Volt egyszer egy nemzeti érdek és annak volt egy pártja, az Országos Szövetség Románia Haladásáért. A párt árulókból (pártvándorokból) áll, a nemzeti érdeket viszont már nehezebb meghatározni, mivel az folyton változott, a pártelnök érdekeinek megfelelően. A pártot magát sem a nemzeti érdek hozta világra, hanem a szörnyszülött Traian Băsescu egykori elnöki boszorkánykonyhájában kotyvasztották össze. Băsescu ugyanis nagymestere a különféle pártok létrehozásának. Ő mesterkedte életre Gabriel Oprea e szörnyszülöttje mellett a Liberális Demokrata Pártot, a Demokrata Liberális Pártot, a Népi Mozgalom Pártját. Ezek egyetlen feladata az volt, hogy a parlamenti többség befolyásolásával biztosítsa Traian Băsescu hatalmát. E pártok nagy többsége fuzionált más pártokkal, vagy jelentéktelen erőt képvisel, mint Traian Basescu Népi Mozgalma. Jelenleg csak az Országos Szövetség Románia Haladásáért életképes, ám nem lehet tudni, hogy meddig, parlamenti honatyái – akik árulás útján kerültek a pártba – mikor elárulják ezt a tömörülést is.

Gabriel Oprea pártjának sikerült megjelenése óta mindig kormányon maradnia, jóllehet sohasem indult a választásokon. Ez a párt azonban minden alkalommal főszerepet kapott a hatalmi játékok során, 2010 óta Országos Szövetség Románia Haladásáért pártjától függött a különféle kormányok támogatottsága, a párt átállásával megváltoztathatta a parlamenti erőviszonyokat, így Gabriel Oprea árulói a politikai élet sorsdöntő tényezőivé váltak.

Persze, a romániai politikai életben mindez nem megy ritkaságszámba. A parlamenti választásokon soha meg nem méretkezett tömörülés, a törvényhozás belső rendszabályait megszegve, parlamenti csoportokat hozhatott létre – tette, ugye, mindezt pedig a nemzeti érdek szolgálatában. Sikerének kulcsa egyszerű volt: egyrészt a mérleg nyelvét betöltő párttal minden párt igyekezett jóban lenni, másrészt a tömörülés mindenkor otthont, fedezéket nyújtott a pártvándoroknak, a korrupció elleni ügyészségtől tartó politikusoknak. Oprea pártja megvédte őket az igazságszolgáltatás egyre hosszabbra nyúló karjától. Emellett pedig Oprea a zsarolástól sem riadt vissza – természetesen a nemzeti érdek nevében. Így aztán pártja lenyúlható kormányzati pénzeket, miniszteri tisztségeket, területi intézmények pénzes funkcióit csikarhatta ki a nagyon is megzsarolható kormánypárti szövetségeseitől.

Igaz, Gabriel Oprea sem volt hálátlan. Számolatlanul osztogatott tábornoki tisztségeket hűséges politikusoknak, megvásárolt újságíróknak – na ja, hiszen maga is könnyen szerzett tábornoki csillagokat, méghozzá békeidőben. (Ezért aztán, eléggé el nem ítélhető módon a háta mögött csakis Gatya tábornok néven ismerik). De nem kopogtattak hiába ajtaján összeollózott dolgozataikkal doktori címre áhítozó fontos személyek sem: Oprea szempillantás alatt doktort fabrikált belőlük. És önfeláldozó módon ezt is először önmagán próbálta ki…

Az Országos Szövetség Románia Haladásáért kiváló példája annak, hogy politikailag mennyire jó dolog az, ha egy párt nem indul el a választásokon. Ebben az esetben ugyanis még a többi pártnál is gátlástalanabbul viselkedhet. Mert ugyan ki vonhatna felelősségre egy olyan pártot, amelynek nincsenek választói?

Az iróniát félretéve azonban, Gabriel Oprea a napokban valóban tett valamit a nemzeti érdekért: korrupciós dossziéi miatt lemondott pártelnöki tisztségéről. Persze, a párt ettől még nem változik, az áruló természete ugyanis az árulás.

Az igazi nemzeti érdeket az szolgálná, ha a pártok immár nem szövetkeznének ezzel a párttal, elutasítanák a pártvándorló árulók befogadását is, és engednék, hogy az Országos Szövetség Románia Haladásáért egyszer a választásokon is megmérettesse meg magát.

Ennek viszont nagyon csekély a valószínűsége – a választási sikerszámok minden felülírnak. 

Fotó: academiacatavencu.info

Kimaradt?