Krebsz János: A győztes

Pártjának, sőt az általa képviselt politikai iránynak a legmarkánsabb képviselője. Egyszemélyes megtestesítője egy bonyolultan leírható, összetett közösségalakító magatartásnak. Egyszerűen nincs kihívója. Bírálói se a saját térfelén, se az ellenzékén nem tudnak olyan alternatívát állítani, ami leválthatná az általa képviselt politikát. A közvélemény-kutatások pedig hol ide mérnek, hol amoda, attól függően, ki a megrendelő.

Az Európába tartó migránsáradat kezelése kapcsán ő képviseli az egyetlen reálisan megvalósítható álláspontot. Vélemények és nemzetállami akaratok, törekvések vannak, sőt az egységes fellépés igénye is szinte egyhangú, de a helyzet pontos megértésén alapuló megoldása az ő kezében van. A menekültkérdésen áll vagy bukik minden. Abban mindenki egyetért, hogy hatalmas probléma, kezelni, megállítani, lassítani, integrálni stb. kell.

Európa jelenlegi helyzetében ő az egyetlen képviselője a történelmi, demokratikus, keresztény értékeknek. Az elöregedéssel és elfáradással sújtott laza gazdasági szövetség jelene és jövője múlik azon, hogy a globális válság ránk zúduló következményeit hogyan tudja kezelni. Nem egyszerű folyamat, mert oda kell figyelni közben a belpolitikai folyamatokra, a Brüsszelben formálódó közös akaratra, meg arra is, hogy a közvélemény lehetőleg ne forduljon szembe a megoldás útján, ne söpörje el a hosszú távú megoldást. És nem ártana közben elkerülni a demagógia olcsó eszközeit.

Összeurópai megoldás kell, és a Véneurópa átalakulás előtt áll. Át kell formálódnia, ha meg akar maradni, miközben nem veszítheti el a lényegét. Nem mindegy, milyen kompromisszumok, feszültségek és ellentétek erői fognak eredményre jutni. Politikusunk számára nagyon nem mindegy, mekkora támogatást tud maga mögé gyűjteni az elképzeléséhez, és nekünk sem.

Kerítések, nemzetállamok, befogadás, kockázatvállalás, kultúra és határozott cselekvés. Mind együtt, vagy nekünk nem parancsol senki? Marad-e valami a közös álomból a megvalósítás gyötrelmei között? Az erkölcs elvei diadalmaskodnak, vagy győz az ősi ösztön?

Feszült figyelemmel követjük a híradásokat. A Földközi-tengerbe fulladt szír kisfiú képe ráég a retinánkra, és látjuk a végtelen sorban menetelő életerős fiatalokat a jólét társadalma irányába. A képet nekünk készítik, megrendelésre. Egyetlen túlfűtött szilveszter-éj gyökereset fordíthat a közhangulaton, fenyegető mássággá alakul a visszautasított zsíroskenyér. A világ gazdagabb és szegényebb fele vagy ki tud egyezni egy igazságosabb osztozásban, vagy egyik megeszi a másikat.

Egyedül van a politikus. Alkalmi és érdekvezérelt szövetségesek állnak mellette, de bármikor eltűnhetnek. S az sem mindegy, hogy a politika alkotója a centrumban áll vagy a periférián fejti ki tevékenységét.

A győzelem édes íze még sehol, de készül a győzelmi jelentés.

Fotó: nol.hu

Kimaradt?