Ambrus Attila: A dupla mint semmi

Június 5-én tartják a helyhatósági választásokat. A három erdélyi magyar pártnak nem sikerült kiegyezni, emiatt egymást okolják, ám ez is a választási kampány része. Nem árt röviden összefoglalni, hol állunk.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az abból kivált Magyar Polgári Párt (MPP) álláspontja közeledett egymáshoz. Az MPP-bõl kivált Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azonban versenyt akar. Ott is, ahol ez a versengés a magyar képviselet gyengüléséhez vezethet.

Az RMDSZ és az MPP együttmûködési szerzõdést kötött: szórványban és ott, ahol a magyarok aránya nem haladja meg az ötven százalékot, az MPP nem indít tanácsos jelölteket, a két párt a magyarok lakta településeken ugyanazt a polgármester-jelöltet támogatja, aki lehet RMDSZ-es vagy polgári pártos. Az együttmûködés az õszi parlamenti választások idejére is érvényes.

Az Erdélyi Magyar Néppárt azonban elutasította az RMDSZ-elnök felajánlását, hogy saját listáira felengedné az EMNP jelöltjeit, miután  technikai okok miatt kivitelezhetetlen az az EMNP-javaslat, hogy az önkormányzati választások elõtt jegyezzenek be közös választási pártot vagy indítsanak koalíciós listákat. Az önkormányzati választásokat szabályozó törvény szerint a kisebbségi szervezetek csak a saját megnevezésük és a saját logójuk alatt indulhatnak a helyhatósági választásokon. „Azt a kockázatot nem tudjuk vállalni, hogy ha megóvja valaki a koalíciós listát, a választási kampány kellõs közepén töröljék a jelöltjeinket. Így jelöltek nélkül maradhat az egész közösség” – figyelmeztetett Kelemen Hunor. Az RMDSZ felajánlotta, hogy a néppárti jelöltek megõrizhetik politikai identitásukat, nem kell kilépniük az EMNP-bõl ahhoz, hogy a civil szervezetként bejegyzett RMDSZ listáin vehessenek részt a választásokon.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke komolytalannak nevezte az RMDSZ javaslatát. Úgy vélte: nincs garancia arra, hogy az RMDSZ színeiben megválasztott EMNP-jelöltek valóban megõrizhetnék politikai identitásukat. Szerinte az RMDSZ bármikor leválthatná õket az önkormányzati tisztségekbõl, és a saját jelöltjeit küldhetné helyettük.

Az EMNP korábban azt ígérte, nem indít ott jelölteket, ahol ez a magyar képviselet esélyét csökkentené. A múlt héten azonban bejelentették, hogy Kolozsvárt az RMDSZ-MPP által támogatott, egyébként az elmúlt években már bizonyító politikus ellenében indít polgármester-jelöltet. Akárcsak más Kolozs megyei településeken is. Hogy milyen reménnyel? Soós Sándor, a Néppárt Kolozs megyei elnöke elmondta: a négy évvel korábbi választáshoz képest legalább megkétszerezett számú szavazatra számítanak. Elnyerhetõ polgármesteri tisztségek számát tekintve ez is egyenlõ lesz a nullával.

Az EMNP marosvásárhelyi szervezete pedig nem fogadta el az RMDSZ által felajánlott befutó helyet a szövetség tanácsosi listáján.

Nagy a valószínûsége annak, hogy a magyar–magyar verseny a kisebbségben levõ magyar képviselet hátrányára lesz. Ám – minden látszat ellenére – a magyar–magyar küzdelem nem a léért, hanem a létért folyik. Az EMNP-nek bizonyítania kell, hogy az elmúlt idõszakban megerõsödött, s ha megszerzi ezt a bizonyítékot, akkor az õszi parlamenti választások elõtt ismét alkupozícióba kerülhet. Noha az RMDSZ népszerûségvesztésére alapozza stratégiáját, egyáltalán nem lehet abban biztos, hogy ezt a maga nyereségeként könyvelheti el. Egyre több a bizonytalan szavazó, ám õk nem egyik vagy másik politikai csoport teljesítményét tartják elégtelennek, hanem a politikából ábrándultak ki, így a nemszavazók táborát gyarapítják. Szokatlanul nagy a politikai cselekvés elutasítása a fiatalok körében, azok közt, akiket a néppárt elérhetne az Eleget uralkodtak, jöjjenek a makulátlan fiatalok szlogennel. (Más lapra tartozik, hogy a fiatalságuk is relatív, hogy a szeplõtlenségrõl ne is beszéljünk... Ismét másra, hogy az EMNP Székelyföldön is újságoknak címzett felhívásban keres magának jelölteket.)

Az RMDSZ számára a kulcskérdés ma is, akárcsak négy éve: a szunnyadó választási kedv fokozása. Amit, lám, még az elmúlt hónapok kormányzati magyarellenes intézkedések sem tudtak élénkíteni.

Az EMNP ma is, akárcsak négy éve lapot húz a tizenkilencre.

Hogy mire lesz ez jó? Hamarosan kiderül. A tömbben még nem történhet nagy baj. A szórványban viszont veszélyesen meggyengülhet az érdekképviselet. Még jó, hogy a helyhatósági választás a parlamenti választás fõpróbájaként is felfogható. Sok hasznos adatot nyerünk, amit kielemezhetünk, hasznosíthatunk, mi is, akárcsak az erdélyi magyar pártok. Utóbbiak ha elfogadják a tényeket.

Fotó: kisujsag.ro

Kimaradt?