Krebsz János: Két férfi egy képen

Meg is nevezzük őket, ha valaki nem lenne túlságosan járatos a magyar politikai életben. Balról Puskás Tivadar KDNP-s politikus, Szombathely polgármestere. Jobbról Németh Szilárd a Fidesz elnökhelyettese, parlamenti képviselő, rezsibiztos és egyben a Magyar Birkózószövetség elnöke.

Ha netán nem lenne jól olvasható a tábla felirata, azt is ideírjuk: 2016 Szent Márton Szombathely / Szent Márton születésének 1700. évfordulóján / a Birkózó Magyar Nagydíj tiszteletére állíttatta: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata / Magyar Birkózó Szövetség / Szombathely, 2016. február 6. (A 2016 évszám nullája nagyobb, mint szomszédai, és benne valami jelkép, talán egy nagy M (mint Márton) betű.)

A magyar közélet két fontos személyisége éppen leleplez egy emléktáblát, uralja a pillanatot, öltönyösen, nyakkendősen, arcukon a jól végzett munka öröme, és a nagy pillanatokat átélők ünnepélyes derűje. Ez jó mulatság, férfimunka! Azonnal mehet a kép a Facebookra, hadd lássák a rajongók. A Fidesz és a vele szövetséges KDNP állítólag kommunikációban, a választók számára megfogalmazott rövid, érthető üzenetekben nagyon professzionális.

Szent Márton egyike a kevés Magyarország (Pannónia pontosabban) területén született szentnek, még a Római Birodalom idején, amikor birodalmi vallássá válhatott a kereszténység. A fennmaradt iratok szerint pont 1700 éve született, Savariában, minden stimmel. És ha még ugyanekkor a városban zajlik a Birkózó Magyar Nagydíj, akkor a két világtörténelmi esemény jól megfér egyetlen márványtáblán. Meg a költségek is kétfelé oszthatók, úgymint a város költségvetése és a birkózók szövetsége fele-fele arányban osztozhat. Ráadásul a tábla megmarad, ércnél maradóbban őrzi 2016. február hatodikának nagy napját.

Alapvető és időtlen emberi törekvés a harc az elmúlás ellen, hogy valami emléket, nyomot, maradandót hagyjunk a világban. Az egyszerű turista is belevési a történelmi emlékműbe, hogy itt járt, és még kattint egy szelfit is. Az bizonyára az én hibám (előítéletes gondolkodás), hogy az emléktábla azokra a hasonló márványlapokra (is) emlékeztet, amelyek azt közlik, hogy ebben a házban alakult meg a Kolumnisták Magyarországi Pártjának helyi szervezete. Betűztem kisfiúként a friss olvasástudással. És akkor onnantól másképp néz az olvasni tudó ember a kopott falakra. Kivételes üzenet: egy rendszer úgy állít emlékművet önmagának, hogy bizonytalan eredetét fölnagyítja, mitizálja, egy régebbről indult történet logikus folytatásának tekinti önnön magát a végtelen időben.

Ennek a képnek az értelmezési lehetőségei a végtelenbe tartanak.

Fotó: Facebook

Kimaradt?