Krebsz János: Szimbolikastratégiai magyarságintézet

Január második felében dobta a közvélemény elé Lázár János kabinetminiszter, hogy kb. hetven minisztériumi háttérszervezet és közigazgatási intézmény megszűnik vagy beleolvad egy másikba jogutódlással a bürokrácia elleni harc jegyében. Végleges döntés majd februárban, a kormányülésen.

A magát tájékozottnak gondoló ember csak ámul, hogy hányféle hatáskörnek van hivatala Magyarországon, ennél csak az államtitkárok és miniszterelnöki megbízottak listája hosszabb és abszurdabb. És vannak köztük olyan intézetek, amelyek megszüntetése egyenesen bűnnek, rosszabb esetben felelőtlenségnek tűnik. Például a jelenlegi kormányzó pártok hoztak létre olyan hivatalokat és szervezeteket, amelyek addig nem voltak, és ezzel hatalmas szimbolikus üzenetet közvetítettek a teljes magyarság irányába.

Ilyen volt a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI), meg a Szász Jenő nevével fémjelzett Nemzetstratégiai Intézet. Támadták is őket létrejöttük idején bal- és liberális oldalról vehemensen, mivel a parlamentben kétharmad volt, és a szimbolikus térben maradt csak terület, ahol a kormány magyarságpolitikája támadható volt. Most pedig, ha ezek nem is szűnnek meg, hanem beolvadnak a Veritas Történetkutató Intézetbe, mindenképpen csökken a jelentőségük, létszámuk, költségvetési támogatásuk. Arccal a bürokráciacsökkentés irányába!

Látszólag felad a kormány stratégiai hídfőállásokat, visszavonul fontos kérdésekben, de ez ne ingasson meg bennünket hitünkben. Szó nincs arról, hogy Szász Jenő már nem fontos a Fidesznek, vagy rájöttek volna arra, hogy a szimbolika meg a kisebbségnek szánt gesztusok nem lennének továbbra is taktikai fontosságúak. Csak éppen olcsóbban és hatékonyabban is megvalósíthatóak.

Aki magyar, és tényleg a közös érdekeket tekinti, az nem kételkedik a vezetők bölcsességében, az intézkedések hatékonyságában. Abból is tudható, hogy jó úton járunk, hogy mennyire támadják az intézkedéseket.

Államszintű költségvetésben számolva az a pár milliárd aprópénz, amit a külhoni magyarokra költünk ilyenfajta intézményesített formában, és ezek az intézetek, csak meg kell nézni a honlapjukat, nem igazán értek el tömegeket a tevékenységükkel. Mondjuk ezt anélkül, hogy kétségbe vonnánk a kutatott kérdések fontosságát. De – a szimbolikus térben – sokkal nagyobbat szól, ha valamelyik főember belovagol fehér lovon Csíkszentboldogfalva főterére, fejet hajt a román hatóság által betiltott, mégis fennen lobogó megyezászló előtt, és a szívére tett kézzel velünk énekeli a Székely himnuszt.

És mennyivel olcsóbb!

Fotó: origo.hu

Kimaradt?