Krebsz János: Szegénység

Kerülném a statisztikákat és az adatokat, nyomják ránk őket teljes demagógiával, és szinte csak rajtunk múlik, kinek hiszünk. Mit látunk. Javulnak társadalmi szinten a mutatóink vagy szép egyenletességgel növekszik az éhezők és a szegények száma?

Fölcsapjuk bármelyik színes magazint: megbámuljuk az elitünk és a celebjeink költekező életmódját vagy csak a mindennapjaik autóit, ruháit, nyaralásait, és valami mesevilágot látunk magunk fölött magasan. Az utcán elénk áll a koldus koszosan, szakadtan, soványan. Mindkét szélsőség tódít egy kicsit a valóságon, ez a mi világunk, itt vagyunk itthon.

Az utca túloldalán lakik egy szegény. Kompatibilis. Naponta látom az ablakból. Alkoholista vagyok, tíz éve nem iszom. Így mutatkozik be. Középkorú, erős férfiember, valahol kisiklott az élete. Az alkohol szétverte a családját, rátalált valami egyházi karitatív szervezet, gyógyult alkoholista lett a segítségükkel, a lebontásra ítélt családi házat az ő közbenjárásukkal találta, bérleti díjat fizet az önkormányzatnak. Bútort, tévét, szőnyeget mi dobtunk össze neki, szomszédok, olyasmit, ami a következő lomtalanítással úgyis utcára került volna. Segélyből, időnként közmunkából él. És, mint a politikusok oly gyakran hangoztatják, ezekből a minimális juttatásokból meg lehet élni. Itt a példa. Nyáron át gyűjti a kukák mellől a kirakott faanyagot, összeszedi a fasorban a lehullott ágakat, a fák metszése után összerakott nyesedéket. Ez a téli tüzelője. Naponta kb. egy órát füstöl a kéménye.

Egész falvakat látok, ahol nem tudom, miből élnek az emberek. Nyugdíjasok minimál-nyugdíjból, a többiek segélyből, közmunkából, napszámból. Télen át fát lopnak, hogy meg ne fagyjanak, tavasszal csigát gyűjtenek, nyáron gyógynövényeket, mikor mit vesznek át. A fiatalok kimaradnak az iskolából, alkoholizálnak vagy drogoznak.

Segélyosztás napján hosszú sor áll a bankautomata előtt, percre tudják, mikor érkezik a kártyára pénz, az utolsó fillérig kiveszik, és púpozott bevásárlókocsik gördülnek ki a szupermarketből. Fogyasztói társadalom.

Keresztény európai ország. Védelmezi a keresztény európai értékeket.

Ismereteim szerint ugyanez megy több ezer éve. Voltak, vannak kísérletek a világ megváltoztatására, általában pusztító következményekkel. 

Kimaradt?