Ady András: Háló(zato)kban

Sokan azt mondanák, hogy nem új és nem is olyan nagy ügy, inkább az oroszokat/csecseneket kellene érdekelje, mint minket – de azt hiszem, a csak ebben az évben elkövetett két párizsi merénylet, illetve az egyiptomi felségterület felett felrobbantott orosz gép esete után már nem érdemes távolságoktól védettnek érezzük magunkat. Ha legutóbbi szarajevói merényletet is ide vesszük (két katona, szinte egy autóbusznyi ember és a merénylő halála), amely az ottani szalafi muszlim mozgalmon át elvezethet Husein Bosnić muszlim paphoz és ISIS-toborzóhoz, esetleg Kenan Krsohoz (akit áprilisban kaptak el, mert hazajött Szíriából, és Boszniában nem akarta elfelejteni a hadszínteret), úgy jól látható, hogy a kalifátus szolgálatából hazatérő emberekre érdemes figyelni.

Oroszország most a repülőgép elleni merénylet miatt legalább megpróbálja molekulákra bombázni al-Baghdadi állásait, s perverzül korai még az idő, hogy a sikerre nézve találgatásokat lanszírozzunk. De vissza az oroszainkhoz, illetve a csecsenekhez és moszkvai helytartójukhoz! Szóval: hallottak a legutóbbi, Kadirov elleni merényletről? Nem? A grozniji hivatalosságok szerint november elején kellett volna erre sor kerüljön, egy körülbelül húsz fiatalból álló csoport lépett volna akcióba, a merényletet magát egy Groznijtól körülbelül húsz kilométerre lévő Argunból hajtották volna végre. Ezzel nincsen is semmi baj, Ramzan Kadirovnak hosszú előélete van: 2008-2015 között majdnem éves rendszerességgel meg akarták ölni. Mert szeretik, s mert nem félik azt a módszert, amellyel az ilyen nyomozásokat lefolytatja: a gyanúsítottak mind meghalnak.

A legutóbbi esetben azonban valami teljesen másként működött, a mintegy húsz gyanúsítottat szülőstől meghívta a nagyúr egy kis beszélgetésre, s a résztvevők – csodák csodájára – mind épen jöttek ki onnan, azóta sem hallani, hogy bántódásuk esett volna. Akire viszont lecsapott a biztonsági szolgálat, az az imám volt, aki révén, állítólag, a szervek eljutottak a fiatalokhoz. Most vagy az történt, hogy a fiatalok közül valaki „dalolt”, vagy az, hogy az imám (akinek elméletileg állam- és Kadirov-ellenes terveiket az ifik elmondták) nem tartozott azon papi személyek közé, akik a helyi szellemet, hangulatot ismerve jelenteni szoktak Groznijnak, azaz Moszkvának.

Persze az oroszos forgatókönyv szerint, az is kiderülhet, hogy az arguni moszké főpapja tulajdonképpen ISIS-toborzó volt, s a belügy azért csapott le rá, mert tökéletesen beleilleszkedik abba a félelembe, miszerint mi lesz, ha a kaukázusiak közül elkezdenek hazajönni az iraki/szíriai frontkiképzésben részesültek? Ebben az esetben Kadirov csak azt tette, ami Moszkva direktívája ilyes esetekre, ha meg nem ez a helyzet, akkor is oroszos eréllyel végrehajtott, a veszélyek nagy részére alkalmazható megelőző megoldás a megoldás. Kissé olyan ez, mint a stratégiai bombázó bevetése egy légypiszok ellen a szíriai kietlenségben. Hatékony, erőtől püffedő – ha nem ott, hát itt!

Fotó: 444.hu

Kimaradt?