Ady András: Forradalom: itt majdnem, ott palota

Vlad Filat volt moldovai miniszterelnököt bilincsben vitték el a korrupcióellenes brigád emberei, a vád: egymilliárd dollárt sikkasztott. Az ügyészség magabiztos. A hírre – tán amiatt, hogy moldovai – alig kapta fel a fejét valaki: ha Európához soroljuk az országot, akkor a vén kontinens politikai-gazadasági szegényrokona, de korrupcióban gazdag rokona, minek is csodálkozna valaki, hogy ilyesmi történhet? Ha az orosz érdekszéférához tartozik, úgy ismét hiányzik a csoda-elem: Moszkvának tökmidegy, hogy mivel és hogyan de meg kell akadályoznia egy végleges/egyértelmű Európa-felé tolódást, fenn kell tartania azt, ami eddig is jellemezte a moldovai túlélést. Hinta az öropéer érdekek és az orosz félelmek/érdekek között.

Na szóval, a felszín szerint minden zavarossága ellenére működik a moldáv igazságszolgáltatás, és ez így van rendjén. Ahogy az is rendjén, hogy az ügy tovább gyűrűzik, fejek hullongnak: most a felszínen hagyták a politikai vonalat és az LPD (liberál-demokrata) koalíció miniszterelnöke menesztődött.

Mit ad isten, a bizalmatlansági indítvány, amely véget vetett Valeriu Streleţ politikai életének, a koalíción belülről indult és a PD (demokrata), valamint a szocialista és kommunista csoportosulások generálták. Persze az élet harc, s politikailag sarc: azzal, hogy a PD hatalomra tör nincs baj, hiszen a felszíne éppannyira EU-orinentált, mint az ernyőstruktúráé, s tulajdonképpen lehet, hogy csak egy kis bosszúállás történt itten: az október-közepi letartóztatást is a PD kezdeményezte. Válaszolt arra, hogy az LDP éveken keresztül igyekezte a politikai és gazdasági lopáslehetőségek létminimuma alá szorítani őt.

Nem lenne finis coronat opus az, hogy az LDP széthull Valeriu Streleţ könnyes szemei láttára? Vegytiszta politika, nemde? Sehol obskúrus árnyak, csak az a zavaró, hogy a marginalizált kommunista és szocialista csoportokat ebben az esetben nem más fogta össze a PD-vel, mint Moldova jobbára egyetlen, de legalább igazi mega-bizniszmanusa, vagy magyarosabban oligarhája: Vlad Plahotniuc.

Hasonlít Moldova Ukrajnához? Ott épp választások mentek gajdeszre a kijevi főoligarcha és az odesszai, mariupoli középoligarchák harca miatt. Vagy Grúzia hasonló, ahol a szintén kőgazdag Ivanisvili miniszterelnök „grúz álma” egyre kevésbé európai?

És történt mindez mielőtt még az „érdekképviselő” Románia is korrupció-forrongásba jött. Rendben is lenne, ha az orosz-finnyás párt Plahotniucjáról nem épp az ellenzéki orosz média hozza felszínre, hogy a miniszterelnök és a kormány megfúrásával nagyon is kemények és konkrétak a céljai: koalíció a koalícióban (az erősebb PLD maga alá gyűrése), pártolvasztás a kommunistákkal, a parlament ellenőrzése (a keresztfia az elnök, a keresztanyja a jogi komisszió vezére), PD vezetés alatt lévő ügyészi hivatal, korrupcióellenes központ, rendfenntartó szervek, és szintén pédé-vezérelt gazdasági struktúrák a Nemzeti Bankig elmenően. Mindehhez kitűnő bázis a General Media Group holding, a maga négy televíziós csatornájával. 

Fotó: deschide.md

Kimaradt?