Bogdán Tibor: A beismert állami maffia

A több korrupciós dosszié „főszereplője”, Elena Udrea egyelőre nem hajlandó beismerni semmit az ügyészek szerint általa elkövetett törvényszegésekből; ugyanakkor azonban nemrégiben megdöbbentő – akár vallomásnak is beillő – kijelentést tett, amelyből kitűnik, hogy minimum gyanúsnak nevezhető kapcsolatokat tartott fenn a titkosszolgálatok, valamint az ügyészség vezetőivel.

A szőke eminenciás már korábban is szemezett a titkosszolgálatokkal. A kétes hírű politikus, Cozmin Guşă tanácsosából az akkoriban legpénzesebb tárca, a regionális fejlesztési és idegenforgalmi minisztérium vezetőjévé vált Elena Udrea minisztériumán belül valóságos kis „házi titkosszolgálatot” hozott létre, és ily módon az ország bármely intézményétől – akár a hírszerzéstől is – hozzáférhetett bizalmas iratokhoz, titkos adatokhoz.

Udrea asszony nem ostoba (igaz, nem is szőke): kitalálta, hogy idegenforgalmi miniszterként föltétlenül foglalkoznia kell a terrorizmussal is, hiszen lám, világszerte merényleteket követnek el ártatlan turisták ellen. Így aztán Elena Udrea miniszterként amolyan Jane Bonddá, vagy Hata Marivá vált.

Elena Udrea „szobafogságában” is kapcsolatot tart fent a titkosszolgálatokkal. Ez csak most derült ki, amikor a korrupcióelleni ügyészek újabb ügycsomóban kérik letartóztatását. Ez alkalommal elmondta, hogy a hírszerzéstől már korábban értesült arról, hogy újabb ügycsomó készül ellene. A dossziéban 5 millió dolláros csúszópénz követelésével vádolják, miután már tengerparti villát vásárolt magának, a piaci ár felénél olcsóbban. És az is kiderült, hogy miként vált amolyan főszerkesztővé, néhány újságírót és sajtóterméket is szolgálatába állítva.

Az egyáltalán nincs rendjén, hogy egy idegenforgalmi tárcavezető titkosszolgálattal rendelkezzék, ám ez legalább törvényesen történt, mindezt tartalmazta tárcájának munkaköri leírása. Akár azt is rendjén valónak mondhatjuk, hogy a Román Hírszerző Szolgálat értesítette őt munkatársainak esetleges törvénytelenségeiről – éppen titkosszolgálati jelzés alapján távolított el a minisztériumból egy megvesztegetéssel vádolt államtitkárt és egy helyettes főtitkárt. Az viszont már érdekes, hogy a legfőbb román titkosszolgálat nem értesítette a miniszterasszonyt arról is, hogy felmerült a gyanúja Elena Udrea megvesztegethetőségének is.

És az már teljesen törvényellenes, hogy – amint Elena Udrea kérkedéséből kiderült – legalább tíz év óta a titkosszolgálatok és az ügyészség vezetőivel együtt ebédelt, vacsorázott, komázott. Udrea éppen ártatlanságának bizonyítására tette kijelentését, hiszen – mint mondotta –, amennyiben csúszópénzeket fogadott volna el, akkor aligha ülhetett volna közös asztalnál ezekkel a felelős személyekkel, akik ráadásul mindezt minden bizonnyal jelentették volna Traian Basescu államfőnek.

Csakhogy a titkosszolgálatokon és az ügyészségen belül is akadnak korruptak, akik megférhettek volna közös asztalnál Elena Udreával, és az is megkérdőjelezhető, lett volna annyi bátorság a titkosszolgálatok államfő által kinevezett valamely vezetőjében, hogy jelentést tegyen az államfői kedvenc törvényszegéseiről.

Azt sajnos nem tudni – és feltehetően soha nem is kerül majd nyilvánosságra –, vajon miféle hétpecsétes titkokat tudhatott meg Udrea a közös ebédek-vacsorák közben. Tudjuk viszont, hogy régi gyakorlat csinos női hölgyeményekkel megkörnyékezni politikusokat, titkosszolgálatiakat, akik ki tudja miket sugdoshatnak (azon kívül) szépasszonyok fülébe. Ily módon hűséges Udreájának köszönhetően Traian Băsescu még inkább ellenőrzése alatt tarthatta a titkosszolgálatokat, arról nem is beszélve, hogy saját elképzeléseit is szívesebben fogadták volna a hírszerzők, ha azok csábító női ajkakról, nem pedig zord hajóskapitány szájából hangzanak el.

Az eddig sem volt titok, hogy a politikum, az igazságszolgáltatás, a titkosszolgálatok végletesen (és végzetesen) összefonódtak, Romániában mintegy hivatalossá lett az „állami maffia”. Alighanem elsietett önigazoló kijelentéseivel Elena Udrea voltaképpen most éppen ezt erősítette meg.

Fotó: wp.com

Kimaradt?