Krebsz János: Kamuflázs

Egy büdös nagy hazugság az egész!

Leleplező fotók és videók jelennek meg ikonikussá vált képekről, és senki nem kér bocsánatot.

A Földközi-tengerbe fulladt hároméves szír kisfiú címlapokat megjárt és az európai gondolkodást jelentősen befolyásoló képe bizony manipulált. A fotós megváltoztatta a kontúrokat, a part vonalát, hogy még megrázóbb legyen az értelmetlen halál. A sínek között kiszolgáltatottan fekvő menekült férfi fölé hajló rendőr megtestesíti a magyarok hozzáállását a kérdéshez, csak éppen a helyszínen készült videó arról számol be, hogy a férfiban kattant el valami, s a rendőr tőle védi meg a családját. A világhírre hírhedett magyar operatőrnő lelassított videójából tisztán vitatható, hogy történt-e gáncsolás vagy csak úgy felbukott a férfi gyermekkel a karján. Aki vagy terrorista volt hazájában, vagy nem. Egyre-másra kerülnek elő a közösségi oldalakon a páros fényképek, amelyek egyikén egy fegyveres terrorista feszít teljes arzenállal, a másikon ugyanő szerény menekültként tapossa hazánk földjét. És az egyik televízió csupa életerős fiatalt mutat végtelen sorban vonulva be az Unióba, a másik fejkendős asszonyokat, szomorú szemű gyermekeket.

Állítólag Robert Capa képe, A milicista halála is beállított, s nem elkapott pillanat, mégis a spanyol polgárháború történelemkönyvekbe menekített örök jelképe. Így működik a tájékoztatás.

Megismerhető egyáltalán az igazság? Van tőlünk független valóság?

Manipulálva vagyunk. De nem csak az a szomorú ebben, hogy bizonyos hírgyártók manipulatív szándékkal belenyúlnak a képekbe, hírekbe, hanem már mi magunk is csak azokat a csatornákat, médiumokat nézzük, amelyek a saját előítéletünkhöz passzolnak. Azt a képet fogadjuk el hitelesnek, ami hitünk szerint mutatja az igazságot. Nincs valóság, csak ijedelem és gyűlölet. Nincs pártpolitika és nincs világnézet, puszta szavazatvadászat folyik. Könyörület sincs. Kétharmad vagy inkább nyolcvan százalék retteg a menekültektől, és ugyanennyien a Nyugat és a kereszténység védelmezőinek tekintik a kerítésépítő politikusokat.

Mindezek után három tényszerű kijelentés következik. A morális pánik további kommunikációs fűtése nagyon célszerűtlen, mert:

A menekülthullám (történelmi tapasztalat) nem állítható meg fallal, kerítéssel, fenyegetéssel, tengerrel. Legfeljebb gépfegyverrel.

Az ügyek jelenlegi állása szerint mi is fogunk kapni és befogadni a menekültekből, kvóta szerint szétosztva (akár kapálódzik az a szerencsétlen, akár nem).

Idézzük Takács tanár úr szellemét a gimnazista évekből. Ő kérdezte, szigorúan magázva, az ötödik fizika elégtelenjét begyűjtő harmadikos fiatalembertől:

- Mondja, ismeri a másodikosokat?
- Nem igazán, tanár úr.
- Javasolnám, hogy kezdjen barátkozni velük.

Kimaradt?