Krebsz János: Humán megfontolások

Most már kellene kezdeni valamit ezzel a menekült-kérdéssel!

Külpolitikai előrejelzések alapján Magyarország kormánya egy lépéssel előbb reagált a fenyegető migráns hullámra, óriásplakátokkal és nemzeti konzultációval felkészültünk arra, hogy jönni fognak olyanok, akik el akarják venni a munkánkat, és nem fogják megtartani a törvényeinket, sőt nem tisztelik a kultúránkat. S amikor tényleg növekvő számban megjelentek (nem pontosan a korábban beharangozott indítékokkal), akkor a kormány nagyon határozott intézkedéssel egy kerítés felállítását határozta el a tiltott határátlépések megakadályozására.

Meg is lett mindennek az eredménye: megállt a Fidesz népszerűségvesztése, sőt stabilizálta helyzetét a választói értékrendben, ha most lennének a választások, megint nem lenne ellenfele, sőt a Jobbik által már korábban felvetett menekültkérdést is ő egyszerűsítette rezsicsökkentés szintű belpolitikai szemináriummá. A széttagolt baloldalról meg a liberálisokról ebben a kontextusban nem is érdemes szólni, valami „humán megfontolások” mentén emberekről, gyerekekről, családokról, európai értékekről beszélnek (egyre kevésbé határozottan), miközben már Budapesten is parkokat lepnek el ezek az idegen kinézetű hordák.  Ezrek lépik át naponta a határt, szemetet, letaposott növényzetet, megrongált kerítést hagyva maguk után. Majdnem úgy néz ki a határ, mint a Sziget a rendezvény végén. Jóérzésű ember ilyenkor megijed, retteg.

Na de most már tényleg odaértünk, hogy kellene kezdeni valamit a menekültekkel.

Augusztus végére elkészült az első, ideiglenes drótakadály (GYODA), és novemberre elkészül a háromméteres kerítés, de ettől egyelőre nem csökken, sőt növekszik a határt átlépők száma. Törvényi szabályozás születik hamarosan (rendkívüli parlamenti ülésen a tiltott határátlépést és a határkerítés megrongálását bűncselekménnyé fogják nyilvánítani), határvadász századokat fognak létrehozni, sőt a fegyveres erők bevetését is fölvetették felelős döntéshozók. Egyelőre tűzparancs nélkül. A rasszizmussal terhelt fegyveres honvédő gondolat pedig lassan eluralkodik a nyilvánosságban.

Ha ez is meglesz, akkor már tényleg kezdeni kell valamit a menekült-kérdéssel!

Ugyanis, ha sikerülne, amit előre kétlek, lezárni a déli határt, akkor Szerbiában és Macedóniában torlódnak ezrek, tízezrek, s erőst megromlik a viszonyunk ezekkel az országokkal, és európai szinten nem kerülünk közelebb a helyzet rendezéséhez. (Netán a menekültek alternatív útvonalakat keresnek Románián és Horvátországon keresztül.)  Ha a gyors szabadulás érdekében hatékonyan átutaztatjuk (hagyjuk átutazni) őket az országon, esetleg szemet hunyunk a virágzó embercsempészeti tevékenységek fölött, akkor Ausztria és Németország fog haragudni ránk (gyakorlatilag már most is ez a helyzet). Ha pedig Magyarországon lepik el a köztereket, parkokat, akkor előbb-utóbb konfliktusok támadnak.

A kommunikációs zsenialitás, amellyel a Fidesz meglovagolta a kérdést, bűvészmutatványnak bizonyult. A kerítés nem jó semmire, a határőrizet a jelenleg érvényes nemzetközi szabályok megtartásával nem tudja kizárni a menekülteket, marad az a megoldás, hogy EU segítséggel emberi körülményeket teremtünk számukra átmenetileg, és hozzásegítjük ahhoz, hogy eljussanak azokba az országokba, ahol befogadják őket. Hogy ne kelljen tömegesen belehalniuk az utolsó szakaszba.

Fotó: Independent

Kimaradt?