Ady András: És a blokádtörő kacsák?

Épp mindenki ráért, amikor a világ vigyázó szeme észrevette, hogy Oroszországban bulldózerek mennek át barackhegyeken és sajthegyek, kiskacsák lobbannak lángra. Egyesek csak szörnyedtek, hogyan lehet az istenadta kaját így barbarizálni, mások és főleg Washington árnyékából, de orosz földről elemeztek, hogy íme, az EU-US szankciók harapnak, Moszkva is kiveri a szájából a falatot az EU-US élelmiszerek kitiltásával. Ebben van igazság, hisz a kereskedelmi zárlattól Oroszország ellen az élelmiszer átlagárak 20-60%-al emelkedtek.

A Kreml megígérte, hogy ár-plafonál, emeli a belső termelést, olyan – nem EU-US – piacok után néz, ahonnan gyümölcs és zöldségigényét fedezheti. A szerbiai és macedóniai behozatal adott esetben majdnem 200%-al megugrott. Igazából a feketepiac egyenlített valamelyest, ugyanis Európának továbbra is eladóak az élelmiszerei csak meg kellett találni az orosz válaszszankciók (önszankciók) elleni bejuttatási formát. Belarusz felé több mint 140%‑al, Kazahsztán felé pedig több mint 100%-kal nőtt az Uniós export, innen pedig átcímkézve elkezdődött a szállítás Oroszországba. A Mariupol térségi összetűzések nem használhatóak, így bevetették a propaganda gépezetet, az pedig lánctalpon mozgott és nyolcvan tonna hamis török papíros barack, vagy épp orosz papírokkal rendelkező német sajt ellenében.

Sokan nem értik, hogy tehet ilyet egy ország, amely, ha csak recens történelmét nézzük, végigéhezte azt, milliók haltak éhen csak a húszas-negyvenes évek között, nem számítva a második világháború alatti/utáni éhségéveket. És hogy teheti ezt Putyin, aki annak is köszönhette kezdeti népszerűségét, hogy bőséges-olcsóbb ételt és válogatáslehetőséget adott az oroszoknak?

Az elemzések arra mutattak, hogy ha ez az új esztelenség nem áll le, úgy csak növelni fogja a belföldi ellenállást a putyinizmus iránt. Erre mutató az az online felháborodás is, amely az élelmiszerpusztítás ellen szól, és már majd háromszázezer aláírással rendelkezik, erre utalnak a kérések, hogy adják az élelmiszereket a szegény oroszoknak, vagy épp juttassák azokat a szakadár ukrán régiókba. Még a putyini-ortodox egyház berkeiből is helytelenítően üzentek. Lehet, hogy oroszföldön ez a pusztítás is hozzájárul a lélekölő-lassúan teret nyerő ellenzék majdani Majdanizáló képességéhez, én csak attól akadtam ki, hogy a helyzetet kihasználandó, az amerikaiak is felháborodtak. Elnézést, hogy 2012-ből vannak adataim, egy 2014 végi felmérés hivatkozott erre, de tudják, hogy Amerika a vizsgált évben 35 millió tonnányi élelmiszert dobott kukába? Ez 20%-al több mint a 2000-ben, és 50%-al több mint az 1990-ben kidobott élelmiszer mennyisége. Ne legyek elfogult: a fejlett országok évente mintegy 220 millió tonna élelmiszert dobnak a szemétbe, s ez a szám közelíti a 24,3 millió km²-es Fekete-Afrika egész éves élelmiszer termelését.

Szóval: nem mentve az orosz rezsimet, és értelmét csak a népszerűség-csökkenésére vonatkozó elemzéseknek látva, kérem: csak azok moralizáljanak kiknek oldalán a moresz és nem a móres áll.

Fotó: cloudfront.net

Kimaradt?