Bogdán Tibor: Pártárulók pártja

Alighanem lámpással kell keresni a világon – az Európai Unióban pedig sok ezer wattos reflektorok mellett sem találni – olyan országot, amelyben a hatalom tulajdonképpeni birtokosának tekintett párt nem ment át a politikai létét igazoló vizsgán: a választások tűzpróbáján.

Románia e kevés országok közé tartozik. A vezetés gyakorlatilag az Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű alakulat kezében van, hiszen elnöke, Gabriel Oprea bármikor elszámoltathatja a kormányt – elsősorban természetesen pénzügyi – lépéseiről. Ez bizony a hazai, „eredeti demokrácia” torzulását jelzi. Gabriel Oprea tömörülését voltaképpen senki sem választotta meg, hanem mindig valamely más párt uszályában került be a parlamentbe. A mindenfajta politikai meggyőződést nélkülöző politikusok pártja a 2012. évi választások alkalmával összesen tizenöt parlamenti helyet kapott ajándékba a Szociál-Liberális Szövetséget alkotó szociáldemokratáktól és nemzeti liberálisoktól. Akkoriban annyi honatyával sem rendelkezett, hogy parlamenti csoportot alakíthatott volna. Jelenleg viszont már ötvenöt mandátumnál tart.

A romániai politikai küzdőtéren 2010-ben megjelent alakulat kezdettől fogva „pártárulókból” – elsősorban a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok soraiból átállt honatyákból – állt, pártvándorlásuk ürügyeként remekül felhasználták azt, hogy az önmagát tábornok úrnak szólíttató Gabriel Oprea az ország érdekeivel ellentétben álló lépéseinél is minden esetben a nemzeti érdekre hivatkozott. Ha pedig a nemzeti érdek úgy kívánja, akkor a párthoz átálló honatyák nem zúgolódnak amiatt, hogy új pártjukban nagyobb hatalomra tettek szert, zsírosabb üzleteket kötöttek és több pénz ütötte markukat. A pénz, ugye jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is.

Az Országos Szövetség Románia Haladásáért alakulat honatyáinak számát tekintve eldöntheti, merre billen el a parlamenti erőegyensúly. A szociáldemokraták Gabriel Oprea pártjával, a Konzervatív Párttal és Călin Popescu Tăriceanu Liberális Reformpártjával háromszázhúsz szavazattal rendelkeznek, amit negyvenegy szavazattal több, mint amennyi a parlamenti többséghez szükséges. A nemzeti liberálisok legfeljebb kétszáznegyven mandátumot érhetnének el, ami harminckilenccel kevesebb annál, hogy átvehessék a hatalmat – ezt csak Gabriel Opreáék átállásával tehetnék meg. Az Országos Szövetség Románia Haladásáért pártjának nincs szüksége tehát doktrínára, pártprogramra ahhoz, hogy saját érdekeit érvényesíthesse akár a kormánykoalícióban, akár az ellenzéknél. Kell-e ennél jobb pártprogram a romániai honatyáknak?

A tábornok úr szerint pártja bejegyzett tagjainak négyszázezres számát tekintve máris megközelítette a Szociáldemokrata Pártot, a jövőben pedig alighanem eléri az egymilliós tagságot.

Az pedig aligha tekinthető pusztán a véletlen művének, hogy Romániában éppen az árulók pártja a legnagyobb.

Fotó: dcnews.ro

Kimaradt?