Krebsz János: Menekültek és migránsok

A szokványos Tusványos vitához szólnánk hozzá egyetlen kiragadott kijelentés kapcsán. Tényszerűen egy dátumról van szó meg a körülötte áramló érzelmi, hangulati és hazafias kérdésekről.

Évente a nyári uborkaszezon mértani közepén megrendezik a korábban Bálványosi, újabban Tusnádi Szabadegyetemet, amelyen megjelenik a Fidesz vezetőség reprezentatív krémje (valamint erdélyi barátai és üzletfelei), és maga a miniszterelnök mondja el gondolatait a magyarság- és a világpolitika aktuális kérdéseiről. Mivel akkora fajsúlyú világpolitikai tényezők vagyunk, van esélyünk ezzel az eseménnyel, ha elég meglepő kifejezések hangoznak el, bekerülni a világlapok hétvégi mellékletébe színes hírként, hacsak ez idő alatt (pluszmínusz 24 óra) nem esik le Angela Merkel a székről, és viszi el a showt.

A magyar elemzők viszont hetekig rágódnak egy-egy kijelentésen. Most az Európát „fenyegető” menekülthullám, újabbkori népvándorlás volt a tematizáló központi kérdés. A magyar nyilvánosságban a szokásos megosztó módon kétféle kép színeződik a menekültekről: 1) primitív, vérszomjas, terrorista, vallási fanatikus népség, éppen megszünteti a többezer éves keresztény kultúrát, 2) angyali szépségű apró gyermekek alszanak a pályaudvar kövén elcsigázottan. Gyűlöljük vagy szeretjük a menekülteket, más lehetőség nincs, nálunk így megy ez.

(Zárójelben: más kultúrájú, nyelvű, vallású emberek a mi országunkban?! Még csinálnak valami szabadegyetemet.)

(Újabb: a "krisztusi magyarságért és az életvédő Európáért" küzdő Alfa Szövetség fehér kereszteket vert le a határ mentén, hogy elriasszák a zöld határon érkező menekülteket. És önkéntes határvadászok várnak újabb csatlakozókat a migránsok feltartóztatására.)

(Harmadik: Ásotthalom polgármestere közzétette egy gumilövedékkel működő pisztoly beszerzésének lehetőségét a haza határainak megvédése céljából. A bejegyzés alatt komoly vita alakult ki arról, hogy a menekültekre vadászás közben kerülni kell-e a nők és gyermekek kilövését, vagy nem.)

Magyarország tranzitország, az Afrika és Ázsia irányából érkező tömegek nem akarnak nálunk maradni, néhány napon belül továbbmennek barátságosabb, befogadó országokba. Ugyanúgy, mint Görögországban, Macedóniában, Szerbiában. Ezek az országok abban ügyködnek, hogy minél gyorsabban áthaladjanak a tömegek, s korábban mi is így álltunk a kérdéshez. Mire kell ez a jó ízlés számára visszataszító vetélkedés a sajtóban? Egyik hírben rázárják a menekültekre a vagonajtót, meg közzéteszik, hogy nem ették meg a Pickszalámis szendvicseket (muzulmán létükre), letapossák a veteményt, késelnek, fenyegetnek. A hülye baloldaliak meg liberálisok védik őket, mert nem magyarok.

A kérdés körül kialakult belpolitikai hisztéria és keresztény könyörület nyomán a kormány úgy döntött, hogy déli határunkon, Szerbia felől egy három méter magas drótkerítéssel védjük meg Európát a migráns hadak ellen. Meg is épült egy százhetven méteres próbaszakasz a Magyar Honvédség aktív közreműködésével. És a tervek szerint novemberre meglesz a teljes 170 kilométeres hossz. Így tudtuk eddig, s voltak némi kétségeink, látva a honvédség néphadseregtől örökölt technikai eszközeinek színvonalát. Valamint azt, hogy közmunkások bevonásával folyik majd az építkezés.

Erre fel Magyarország miniszterelnöke kijelenti a Tusványosi Szabadegyetemen, hogy augusztus végére készen lesz a kerítés. Naponta öt-hat kilométert kellene haladni az építéssel, ha komolyan vesszük a határidőt. De kit fogunk gyűlölni, ha megszűnik a menekültkérdés?

Tudjuk, hogy mindenkinek fel kellene sorakozni Viktor mögé, hogy egységes legyen a nemzet, és mindenki részese legyen a közös erőfeszítésnek, a menekültprobléma gyors és határozott megoldást követel, valamint a kritikai megjegyzések az ellenségtől érkeznek.

Kimaradt?